Strekkmerker

Spørsmål

Hei!
Jeg har et spørsmål som gjelder min samboer.
for ellve måneder fikk vi en aldeles nydelig sønn som betyr alt for oss begge,men ved graviditet fører det gjerne med seg andre ting som kan være plagsomme.
Når det gjelder min samboer så har hun fått strekkmerker som plager henne veldig,med bakgrunn i en lengre sykdomsperiode med spiseforstyrrelse er dette vanskelig å takle nå.
Etter behandling på Modum Bad er hun blitt så frisk som mann kan bli ett år etter ferdig behandling.
Jeg spør derfor hva kan gjøres mot strekkmerker? Er det mulig å få støtte til å gjøre noe?
Det er viktig å få svar da dette også kan gå utover vårt samliv.

På forhånd takk!

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei

Strekkmerker (striae distensae/gravidarum) er skader i det som kalles for lærhuden. Disse merkene kommer av at huden blir strukket (derav navnet) og er vanlig i puberteten når man vokser raskt og ved graviditet, faktisk får over 50 % av alle gravide slike merker.
Det finnes dessverre ingen konkret behandling for dette, selv om dere nok vil finne hundrevis av hudpleieprodukter som påstår noe annet. Defektene ligger nemlig i underhuden og hudkremer vil ikke kunne trenge ned hit.
Imidlertid er det en del ting som kan gjøres for å minske disse merkene.

For det første så vil de fleste strekkmerker blekne betydelig med tiden, i begynnelsen er de ofte blå-røde men de vil etterhvert nærme seg hudfarget. Det er også greit å bruke vanlig hudkremer for å sørge for at huden over mekene er så myk og frisk som mulig, her er aloe vera kremer et godt alternativ.
Man bør også være flink med å trene magemusklene slik at disse blir stramme, da vil også huden strammes og merkene vil ikke synes så godt. Det å være ute i solen og få farge er også bra og vil føre til at merkene blir mindre fremtredende.
Det er også viktig med et sunt og variert kosthold slik at huden får den næringen den trenger, og selv om det å legge på seg mye ikke er bra med tanke på strekkmerker så er overdreven slanking vel så ille siden dette vil fjerne underhudsfettet og føre til at all strekk belastning på magen vil bli tatt av huden.

Problemet med strekkmerker er nok først og fremst et problem forårsaket av den tiden vi lever i med reklamebilder hvor hver eneste lille skavank er retusjert bort. Det er vanskelig å se for seg at for eksempel Marilyn Monroe med sitt vel 20 cm lange operasjonsarr på magen kunne blitt så ettertraktet i dag som hun var i sine glansdager.
Det viktigste man nok kan gjøre er å prøve å akseptere at strekkmerker er et tegn på at man har satt et lite barn til verden og fokusere på viktigheten av nettopp det. Jeg har enda ikke møtt en mann eller gutt som synes strekkmerker er noe ekkelt og fælt så der har du en oppgave med å få henne til å innse dette.
I tillegg så vil som sagt disse merkene etterhvert blekne og bli betraktelig mindre synlige.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-