Strekkmerker

Spørsmål

hei
jeg er en mann som har slanket meg en del, og dette har satt sine spor i form av strekkmerker. jeg har sett at enkelte hudsentere ol.har behandlinger for dette. dette innebærer blant annet en kjemisk væske bestående av 15 % trikloreddiksyre og L-ascorbinsyre. jeg lurer på om dette er skadelidende væsker, tenker mest på kreftfremkallende. det er kanskje ikke forsket så mye på det, så man blir vell bare rådet til å være "føre-var"..jeg håper at dette kan la seg behandle for jeg sliter med store koplekser. på forhånd takk, for svar.

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Strekkmerker (striae distensae) er skader i det som kalles for lærhuden. Disse merkene kommer av at huden blir strukket (derav navnet) og er vanlig i puberteten når man vokser raskt, ved betydelig overvekt, og ved graviditet.

Det finnes dessverre ingen konkret behandling for dette, selv om dere nok vil finne hundrevis av hudpleieprodukter som påstår noe annet. Defektene ligger nemlig i underhuden og hudkremer vil ikke kunne trenge ned hit.
Imidlertid er det en del ting som kan gjøres for å minske disse merkene.

For det første så vil de fleste strekkmerker blekne betydelig med tiden, i begynnelsen er de ofte blårøde men de vil etter hvert nærme seg hudfarget. Det er også greit å bruke vanlig hudkremer for å sørge for at huden over merkene er så myk og frisk som mulig, her er aloe vera kremer et godt alternativ.
Man bør også være flink med å trene magemusklene slik at disse blir stramme, da vil også huden strammes og merkene vil ikke synes så godt. Det å være ute i solen og få farge er også bra og vil føre til at merkene blir mindre fremtredende.
Det er også viktig med et sunt og variert kosthold slik at huden får den næringen den trenger, og selv om det å legge på seg mye ikke er bra med tanke på strekkmerker så er overdreven slanking vel så ille siden dette vil fjerne underhudsfettet og føre til at all strekk belastning på magen vil bli tatt av huden.

Når det gjelder de stoffene du spør om så er nok ikke disse skadelig i seg selv. Askorbinsyre er bare et annet navn på vitamin C, det at det står en L foran navnet beskriver den formen vitaminmolekylene har og L-formen er en som er lett for kroppen vår å absorbere og dermed bruke.
Trikloreddiksyre er en ganske sterk syre som er mye brukt innenfor hudkosmetikken til såkalt kjemisk peeling. Den fjerner hudceller, fortrinnsvis døde celler, slik at nye friske kan vokse ut. Det er blitt hevdet av noen at dette stoffet kan være kreftfremkallende, men det er ikke bevist.

Om denne metoden hjelper så mye mot strekkmerker er nok tvilsomt, selv om klinikkene som driver med dette nok vil hevde at den er det. Det mest Sannsynlige er nok at resultatene de kan vise til et resultat av hudens normale tilhelning.
Jeg har altså ingen forutsetning for å kunne anbefale en slik behandling, men det er nok ikke farlig å gjennomgå den om du nå skulle velge å prøve.

Det jeg kan anbefale er at du følger de rådene som står ovenfor her, og at du fokuserer på den betydelige bragden det er å ha greid å slanke seg så mye. Strekkmerkene dine vil nok bli et mindre og mindre problem etter hvert som de blekner og etter hvert som du blir mer komfortabel i din "nye" kropp.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-