Stort svetteproblem!

Spørsmål

Jeg har et stort problem: jeg lider av ekstrem svette i hender og på føtter. Dette problemet oppstår alltid når jeg er er litt anspent og er sammen med andre mennesker. Når jeg er hjemme og slapper av er hendene mine som oftest tørre, men når jeg vet at jeg skal treffe folk, blir de våte, til og med når jeg er sammen med folk jeg kjenner og jeg egentlig ikke er nervøs.
Det er ikke snakk om å være klam i hendene, som de fleste sikkert blir en og annen gang. Hendene mine blir så svette at alt jeg tar på blir vått. Egentlig har jeg hatt dette problemet i mange år, men har ikke turt å spørre legen min om hjelp fordi jeg synes det er så flaut. Nå har jeg innsett at problemet bare er blitt verre og verre og det har helt tatt kontroll over livet mitt. Egentlig er jeg en ganske sosial person, men jeg er blitt redd for å treffe nye folk fordi da vet jeg at jeg må håndhilse og avsløre mine svette hender. I situasjoner der jeg vet jeg må håndhilse på noen, blir jeg redd for at hendene mine skal være våte, og dermed svetter jeg bare enda mer. Jeg er kommet i en ond sirkel.
Det verste av alt er at jeg nettopp er blitt mor. Det er ikke det at jeg er blitt mor som er problemet selvfølgelig - gutten min er det største som er hendt meg og jeg elsker ham over alt. Men jeg kan ikke leve med at han skal ha en mor som ikke kan holde ham i hånden fordi hun er så svett i hendene. Jeg ønsker å være en god og trygg mor for min sønn. Fortjener han ikke det? Det burde være en menneskerett å kunne holde sitt barn i hånden uten svette hender. Jeg håper du forstår, doktor, at jeg ikke kan leve med dette problemet lenger. Den eneste løsningen må være operasjon - thoracal sympatectomi. Annen behandling som iontoforese eller botox er ikke holdbart for meg ettersom behandlingen må gjentas og botox er dyrt. Har lest litt om thoracal sympatectomi, men kan du si meg på hvilke sykehus denne operasjonen utføres i Norge og hvor lange ventetid det er? Hvor mye koster det og kan jeg få utgiftene dekket? Har også hørt om en spesialist, kirurgen Gøran Claes i Borås, Gøteborg. Kan du finne ut hvordan jeg kan komme i kontakt med denne kirurgen? Problemet mitt haster, og dersom det er lang ventetid i Norge er jeg villig til å dra til Sverige og betale mer. Takk for svar!
Hilsen desperat.

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg!

Svetting og rødming er et stor problem for mange nordmenn, og spørsmål om dette går igjen både på Lommelegen og hos allmennpraktikere landet over. Du skriver at du synes dette er flaut, og har ikke spurt legen din om det, og dessverre er det slik for mange. Mange, både leger og pasienter, har nedvurdert dette problemet og derfor er problemet "usynlig" for politikere og helsepersonell.

Det er ingen tvil om at problemet ditt er svært invalidiserende - at du er engstelig for å holde ditt eget barn i hånden sier noe om hvor viktig det er at vi hjelper deg å løse problemet!

Thoracal sympatectomi er en prosedyre som går ut på å skjære over nerver som kontrollerer blodkar og svettekjertler enten i ansikt eller i hender. Tidligere var dette en stor operasjon, men de siste 15 årene har dyktige kirurger i Gøteborg utviklet en teknikk som involverer kun et minimalt inngrep via armhulen. Gjennom et lite snitt her går man inn med en slags kikkert i brystkassen og skjærer over de aktuelle nervene som ligger baktil i brystkassen, nær ryggsøylen. Inngrepet kan gjøres på begge sider i samme operasjon, og er gjort i løpet av 20 minutter.

Jeg har snakket med Vivi Sandengen i Foreningen Rød, hun har svært mye kunnskap om dette emnet. Foreningen Rød er en interesseorganisasjon for personer med rødme- og svetteproblemer. Vivi Sandengen kan kontaktes på telefon 93084886 eller epost vivi.sandengen@chello.no.

I Norge gjøres dette inngrepet på Volvat i Oslo, men det er i Gøteborg man har mest erfaring med inngrepet og det koster det samme i Sverige som i Norge, rundt 35.000 svenske kroner. Dessverre dekkes ikke utgiftene av det norske helsevesenet, med mindre man søker via primærlegen sin om midler fra "utenlandsmillionen" (hvis det er noe igjen av den...) Det er også mulig at man kan søke om fratrekk i selvangivelsen for ekstra store utgifter til egen helse, men da må du uansett forberede deg på en del papirmølle og god dokumentasjon fra legen din om at disse helseutgiftene er nødvendige (det burde ikke være noe problem å få en slik erklæring).

I løpet av sommeren 2003 er det en liten pause i behandlingen i Gøteborg, men ellers er ventetiden omtrent kun 3 uker (!). Hvis du ønsker å bli vurdert for operasjon i Sverige kan du kontakte Vivi Sandengen, så hjelper hun deg med fremgangsmåten.

Gøran Claes har fått et godt internasjonalt navn på grunn av operasjonen han utfører, du kan lese dokumentasjon og informasjon på linken over til høyre.

Det er som sagt mange som spør oss på Lommelegen om dette utbredte problemet, både svetting og rødming. Vi skal komme tilbake senere med artikler om emnet.

Jeg ønsker deg lykke til med den lille og eventuell operasjon!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-