Sterk kortisonkrem under svangerskap?

Spørsmål

Hei, jeg har gjennom flere år tidvis hatt sterk kløe i underlivet (ytre og indre kjønnslepper). Har brukt Dermovat 0,05 % krem som virker bra. Etter at jeg ble gravid kuttet jeg ut å bruke kremen da jeg ikke var sikker på om det er skadelig for barnet. Nå er jeg gravid i uke 24, og kløen har kommet sterkt tilbake. Jeg er veldig fristet til å bruke Dermovat-kremen igjen (vet av erfaring at jeg ikke trenger å bruke den så mange ganger for at kløen skal slutte). Er Dermovat-krem farlig for fosteret, eller kan jeg fortsette å bruke den sporadisk?

Kvinne 35
Svar

Hei.


Det er uvanlig å bruke Dermovat på kjønnsleppene, med mindre man har en sikkert diagnostisert sykdom som krever denne typen sterk kortisonkrem. Vanligvis vil en svakere være tilstrekkelig.  Rent prinsipielt synes jeg at du skal gå til lege for å få stilt en diagnose, før du behandler med noe som helst, slik at du vet at behandlingen er korrekt.


Men sett bort fra det, og hvis en ser kun på ditt spørsmål om Dermovat kan brukes under svangerskap, så vil jeg sitere fra www.relis.no om dette: (Relis.no er et nettsted med produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell.)


"Topikale kortikosteroider kan benyttes under svangerskapet hos kvinner som har hudlidelser der det er behov for slik behandling. Dette inkluderer klobetasol (Dermovat). Det er sett en mulig sammenheng mellom lav fødselsvekt og bruk av sterke kortikosterioder, som f.eks klobetasol, men på nåværende tidspunkt konkluderes imidlertid med at det nødvendig med flere studier for å kunne fastslå sammenhengen sikkert. "


Det er med andre ord ikke noe absolutt "forbud" mot dette, men alt er et mengdespørsmål, så om du skal bruke den, ville jeg brukt den i minst mulig doser / over minst mulig hudflater, og i så kort tid som mulig. Men som nevnt innledningsvis synes jeg du heller skal starte med et legebesøk for å få stilt en diagnose her, fremfor å behandle "uspesifikt" slik du gjør med å bruke en så sterk kortisonkrem mot noe du (ikke?) vet hva skyldes. 


Håper det var et greit svar. Ha det bra, og ha et fint svangerskap videre.