Spørsmål etter føflekkreft

Spørsmål

Hei. Jeg er en middelaldrende dame som ble operert for malignt melanom, stadium 1 A i fjor. Operasjon: Dvs. fjernet større margin rundt opprinnelig føflekk. Jeg skal gå til kontroll hos hudlege i minst to år. Jeg har nå også en liten flekk som visstnok er solar keratose, som skal behandles snart. Jeg røyket i 15 år da jeg var yngre, men det er nå 18 år siden. Jeg bruker østrogen plaster (estradot) har fjernet livmor, og jeg bruker Brintellix 10 mg daglig, som er en nyere form for lykkepille.
Jeg lurer på flere ting rundt dette: 1) soling: jeg bruker solhatt og solkrem hvis ute mellom kl.10 -16 om sommeren, men sitter helst i skyggen, om mulig. Før kl.10 og etter kl 16 bruker jeg ikke solbeskyttelse hvis jeg for eksempel er ute med hunden, som sjelden er lenger enn 30 minutter. Jeg tenker jeg tåler solen en halvtime på de tidspunkt da den er svakere. Er disse sol-reglene greie ? Jeg bruker D- vitamin tabletter.
Spørsmål 2) Jeg har brukt lykkepiller først Zoloft, og nå den nyere Brintellix i mange år, da jeg har generalisert angstlidelse og sosial angst. Kan medisiner som dette øke risiko for malignt melanom, eller øke risiko for spredning ? Jeg synes det er vanskelig å slutte da jeg opplever at de hjelper meg en god del i jobb og sosialt.
Spørsmål 3) Kan østrogentilskudd/ estradot plaster være uheldig for sykdommen ? Håper på svar.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Fint dette ble oppdaget, og tatt på et tidlig stadium. En solar keratoses om du nevnte ere n mindre farlig solskade, som tas vekk forebyggende. De har ingen relasjon til malign melanom. Svarer på spørsmålene dine under:

1. Solreglene du beskriver er bra, og du gjør alt riktig. Det viktigste for deg er å ikke bli solbrent. Etter diagnosen skal du leve helt som før, men være nøye med å beskytte deg mot solen. Å gå en tur ute uten solkrem når solen er svak er helt OK. En av de største risikofaktorene for melanom er solbrenthet. Total solmengde er assosiert med solare keratoser. Jeg synes du skal fortsette med disse solreglene fremover. Fint du tar vitamin D. Det er spesielt viktig om vinteren. Det skal en relativt liten mengde sol til for å gi tilstrekkelig produksjon av Vitmain D.

2-3. Disse medisinene øker ikke risiko for melanom eller spredning. De kan du trygt fortsette medalle disse

Håper svaret var til hjelp!