Soling og melanom

Spørsmål

Jeg fikk for tre måneder siden påvist føflekkreft like nedenfor navlen, og det ble gjort en utvidet reseksjon. Svulsten var etter det jeg fikk opplyst ca. 0,5 mm tykk. Jeg vil bli innkalt til kontroll hos min hudlege med 3-4 måneders mellomrom det første året.
Jeg er naturlig nok opptatt av å ha en atferd som i størst mulig grad reduserer muligheten for tilbakefall. I den forbindelse har jeg flg. spørsmål:
1. Da UV-stråling kan være en årsaksfaktor, bør jeg da unngå all soling for fremtiden? Bør jeg så langt mulig unngå å oppholde meg i direkte sollys? (et aktuelt spørsmål, da jeg skal til Kanariøyene i juleferien)
2. Hva slags solkrem bør jeg bruke? Hvor høy solfaktor er å anbefale?
3. Hvilke andre råd bør jeg følge for å redusere risikoen for tilbakefall?

Mann, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er viktige spørsmål du stiller som er aktuelle for alle pasienter med melanom, og forsåvidt for alle som vil forebygge melanomutvikling.

Det er ikke slik at du må unngå sol for all fremtid - eventuell spredning av melanomet du har fått påvist vil ikke påvirkes av sol, men du bør være obs på alle føflekker som forandrer seg og ta en del forsiktighetsregler når du er i solen. Det viktigste er å unngå overdreven soling, beskytte huden med lett tøy, og søke skygge midt på dagen. De hudområder som utsettes for sol bør smøres med solkrem.

Jeg sakser litt fra kreft.no angående solkrem og faktor:
Spørsmål 2: Hvilken del av solspekteret bør vi beskytte oss imot og hvordan?
Svar: Mest UVBstrålingen, men også UVAstrålingen, dvs. at vi bør bruke solkremer med både UVB og UVA-beskyttelse. UVB-strålingen er definert som ultrafiolett lys i bølgeområdet 290-320 nanometer og UVA-stråling som lys i området 320-400 nanometer. UVB fremkaller forbrenning etter 20-60 minutters eksponering en sommerdag i Skandinavia hos de fleste. UVA-lyset aldrer huden og gjør den uelastisk og skittent brunpigmentert. Det er ennå usikkert om UVA-lys fremkaller MM hos mennesker. Men med denne mulighet in mente og på grunn av UVA-lysets aldrende virkning på huden bør man bruke solkrem med både UVB og UVA-beskyttelse.

"Spørsmål 3: Hvilken faktor skal vi bruke, og hvor mye/hvordan skal vi smøre oss med solkremer?
Svar: Som en tommelfingerregel anbefales faktor 12-15 hvis man i sommerhalvåret skal være ute i 5--6 timer. De rød- og lysblonde er mer utsatt for solbrenthet enn de mørkhårede og bør ta hensyn til dette. Solkremen må gnis godt inn i huden før man begynner å sole seg. Spesielt viktig er solbeskyttelse i barne- og ungdomsårene. En feil som går igjen, er at folk smører et for tynt lag solkrem på. De har da en mindre beskyttelse mot solstrålene enn de tror og blir brent. Uheldig bruk av solkremen kan gi en falsk trygghet og i verste fall kunne øke risikoen for MM (malignt melanom).

Den ovenfor omtalte solbeskyttelse er stort sett kjemisk solbeskyttelse. Den kan være dyr. Tidligere var fysisk beskyttelse mot UV-strålingen i form av sinkpasta anvendt, men den var helt utilfredsstillende kosmetisk. I dag finnes en kombinasjon av kjemisk og fysisk solbeskyttelse, nemlig de såkalte solkremer med pigment. Pigment kan f.eks. være helt små partikler av titaniumdioxid. Disse partikler kaster UV-strålingen tilbake. Samme effekt (gratis solbeskyttelse) får man gjennom bruk av klær og hatt samt ved å holde seg i skyggen fra kl. 11 til 15.

Solarier utsender UV-stråling, mest UVA-stråling og noen få prosent UVB-stråling. Da UVA-strålingen på sikt aldrer huden og kanskje kan fremme melanomutvikling, fraråder Den Norske Kreftforening bruken av solarier. Pasienter operert for MM bør ikke bruke solarier og bør helst ikke sole seg midt på dagen. Det blir selvsagt opp til hver enkelt lege hvor bombastisk de vil være i sin info om soling til melanomopererte."

Legg merke til den siste setningen. Den signaliserer nok at vi ikke vet alt om hvor lite eller mye sol man tåler før det kan være skadelig. Imidlertid er det bedre å være på den sikre siden, og jeg vil anbefale deg å unngå tradisjonell soling i form av å ligge på stranda for å bli brun.

Forøvrig er det viktigste du kan gjøre for å unngå tilbakefall å følge med på føflekker og kjenne etter lymfeknuter, dessuten å følge nøye opp kontrollene som er planlagt hos legen din.

Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn