Små hemangiomer i huden

Spørsmål

Jeg har røde prikker/kuler over hele kroppen. Det ser ut som blodansamlinger og de er i forskjellige størrelser.
Det begynte som 1 prikk på hånden da jeg var i begynnelsen av 20 årene. Den prikken er nå borte. Men jeg har til gjengeld for 100 andre. Det er særlig de i ansiktet, hårbunnen og på brystet som er generende for alle kommenterer det. Særlig de store som synes godt.
Hva er dett og hva kan jeg gjøre for å få dem bort? Kan jeg forebygge på noe som helst måte for å slippe flere. Jeg har ikke sett lignende på noen andre før.

Kvinne, 39 år

Svar

Hei! Dette høres ut som hemangiomer i huden (på engelsk kalles de cherry hemagioma (fordi de ser ut som små kirsebær), også kalt Campell de Morgan spots).

Disse er helt ufarlige og meget vanlige. Man vet ikke årsaken til at man får disse. Siden man får mere jo eldre man blir kalles da også senile angioma.

Man får det gjerne rundt 30-40 år alderen, også kan man få flere etterhvert. Man kan få de nesten over alt på huden, men ikke på slimhinner.

Det skyldes at det dannes ett lite kar-nøste i huden.

Diagnosen stilles vanligvis bare ved en undersøkelse hos legen, er man i tvil kan man ta en liten hudprøve.

Behandling:
De som er kosmestisk skjemmende kan fjernes på flere måter:

1. Med diatermi, da brenner man bort hemangiomene med en tynn nål. Dette er en billig og effektiv behandling de aller fleste hudleger har tilgjenlig.

2. Med fargelaser, da bruker man en laser som ødelegger disse små kar-nøstene. Denne behandlingen kan man få gjort på enkelte hudavdelinger og hos hudleger som driver med den type laser.

Begge behandlingene vil gi ett bra kosmetisk resultat. Det ville vært lurt å behandlet noen få først så man er sikker på at det ikke blir noen uønsket reaksjon, slik som feks arrdannelse, før man behandler flere.

Din lokale hudlege kan nok gi deg behandling eller henvise det videre til riktig sted.

Det finnes ingen forbyggende behandling.

Siden jeg ikke har sett huden din, må jeg ta litt forbehold om at diagnosen er riktig, men det høres nokså typisk ut for det som kalles cherry hemangioma.