Små blødninger i huden

Spørsmål

Hei,

Jeg lurer på en liten ting.. Har sånne små blødninger i huden, litt forskjellige i størrelse, men ca rundt 1-4 mm store...Noen blir borte med glasstesten, noen ikke..Har en del på armene, et par på lårene..Og rundt noen av disse prikkene er det akkurat som hvite ringer...Jeg har hatt disse i ca 2 uker.
Har vært hos 2 leger med dette, begge sa det ikke var noe farlig, men så leser jeg på nettet at som regel er det en årsak til slike prikker...Har i tillegg en tjukk blodåre på oppsiden av underarmen som plutselig har blitt /mørkere/ eller større...

Så jeg lurer på om dette høres ut som noe farlig og om jeg bør gå til lege igjen, eller om disse prikkene faktisk bare kan være noe uskyldig? Relevante sykdommer/medisiner: Fødte for 12 uker siden, har spist lite etter det grunnet dårlig matlyst

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Du beskriver små blødninger i huden av et par ukers varighet. Dette avblekes ikke helt ved trykk. Det er en lang rekke mulige årsaker til dette, men kan dele noen tanker rundt problemstillingen. Dette er overveiende sannsynlig ikke noe farlig. Det er flere mulige årsaker som jeg ikke klarer å skille uten å ha sett deg. Legger ved linker under der du kan se noen av disse og sammenlikne med ditt eget utslett:

1. Ekkhymose: Dette er små hudblødninger man kan få under huden. De utløses av slag eller friksjon mot huden. Det ses som røde flate områder i huden som er blodfarget. Forhold som disponere for dette er medisiner som aspirin, albyl-E, NSAIDS (ibux) og andre preparater som tynner ut blodet.

2. Åreknutebetennelse (trombophlebitt): Ved denne tilstanden får man betennelse i de overfladiske venene. Det kan gi små hudblødninger i området der det er betent, og blodkarene blir mer synlige. Dette er ufarlig og går over av seg selv.

3. Capillaritt: Dette er en betennelse i de aller minste blodkarene. Det kan gi flekkvis små områder som ser ut som hudblødninger. Det kan også dekke større områder. Rammer vanligvis lår/legger. Man ser ofte små røde prikker i utslettet (Cayenne pepper) og det er ofte økt mengde pigment.

4. Vaskulitt: Dette er eneste tilstanden man bør utelukke hos deg. Det vil si en tilstand der man får betennelse i blodkarene. Det kan komme plutselig uten noen kjent årsak, eller utløses av en infeksjon eller medisiner man har tatt. Som regel består utslettet av hudblødninger og små opphevninger i området man kan kjenne.

5. Sjeldne tilfeller av hudblødninger forekommer hvis man får lave blodplater.

6. Hvis du har hatt hevelse i bena etter fødselen kan det gi små hudblødninger.

Det vi hadde gjort hvis du kom til oss var å ta en liten hudprøve. Vi tar også blodprøver inklusiv blodplater for å sjekke disse. Det gir svar på om det er betennelse i blodkar, og ofte en sikker diagnose. Anbefaler at du får gjort dette da jeg ikke har mulighet til å stille noen sikker diagnose uten å se deg. Ta gjerne med svaret mitt til legen din. Se på linkene under.

Lykke til!

http://www.dermnetnz.org/vascular/capillaritis.html
http://www.dermnetnz.org/vascular/vasculitis.html
http://emedicine.medscape.com/article/760563-overview