Skabb i hodebunn?

Spørsmål

Har akkurat fått bekreftet at vår 11 år gamle datter har fått skabb. Alle i familien er nå behandlet og sengetøy osv. forskriftsmessig behandlet. Begynner nå å få lettere panikk da jeg lurer på om jeg kan ha skabb i hodebunn ?? ! Jeg har vært og er plaget med seborre i ansikt og hodebunn og har trodd at kløen skyldes dette, men tror nå jeg har skabb . Skal jeg bruke NIX krem her også ? Rekker jeg eventuellt å smitte de andre på nytt ?
HJELP !!

Kvinne, 40 år

Svar

Hei.

Når alle i familien er behandlet og dere har fulgt anbefalte tiltak for å bli kvitt skabbmidden i huset, er det lite sannsynlig at du har skabb da de aller fleste blir bra hvis behandlingsrådene følges. Dessuten forekommer det svært sjelden at voksne blir angrepet av skabb i ansikt, hodebunn og nakke (dette kan imidlertid sees hos barn). Hos voksne finner man skabb først og fremst langs siden av fingrene, håndledd og ankler, men parasittene kan også finnes omkring navle og kjønnsorganer. Skabbangrep utløser en reaksjon som gjør at man får kløe og eventuelt hudforandringer på kropp, armer og ben - også der skabbmidden ikke er til stede. Som regel går hode og nakke fri for kløe hos voksne. Det er vanlig at kløen kan vare opptil 3-4 uker etter avsluttet behandling, selv om behandlingen har vært vellykket. Hvis kløen vedvarer utover dette bør lege kontaktes.

Jeg føler meg ganske sikker på at det ikke er skabb du har, men mer sannsynlig seboréisk eksem, hvis du er plaget av dette fra før. Dette eksemet behandles med ketokonazol (Fungoral), som fås både som sjampo og krem. Du bør uansett ikke bruke Nix krem i hodebunn eller ansikt, uten etter avtale med legen din.

Skabb er for øvrig svært smittsomt mellom mennesker ved tett kontakt, men denne smittefaren opphører i løpet av et døgn etter behandlingen. Du kan lese mer om skabb og seboréisk eksem i linkene øverst på denne siden.

Hvis kløen i hodebunnen din vedvarer over lengre tid, er det nok lurt uansett å få legen din til å ta en titt på det.

Håper dette var til hjelp.