Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senile vorter

Spørsmål

Hei! Jeg har så kallede senile vorter på begge brystene. Disse kom i fbm graviditeter. Den største er ca 1x1 cm. Bør disse fjernes? Kvinne, 48 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Senile vorter kalles på fagspråket seborreiske keratoser. De er svært vanlige godeartede utvekster. Årsaken er til at man får disse er ukjent, men de oppstår hyppigere på soleksponerte områder. Vi antar at det er en genetisk komponent da slike forandringer ofte går i familier. Disse hudforandringene er svært vanlige, og i en studie fant man at 88% av befolkningen over 64 år har en slik hudforandring. De forekommer også i yngre aldersgrupper. I en studie fra 2000 fant man seborreiske keratoser hos 8.3% av menn og 16.7% av kvinner. De er vanligere hos de med lys enn hud enn de mørkhudede.

Seborreiske keratoser fører vanligvis ikke til noen plager, men kan være kosmetisk skjemmende. De kan komme borti klær og kan i periodevis bli betente. Hos noen kan de forsvinne av seg selv, men vanligvis blir de værende over lang tid. De begynner vanligvis som flate mørke flekker i huden. Etter hvert utvikler de en ru vorteliknende overflate og de blir tykkere. Fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun. I størrelse varierer de fra noen få millimeter til flere centimeter store. De kan forekomme hvor som helst på kroppen men er vanligst på bryst, rygg, ansikt og hender. Hvis man ser på hudforandringen med et forstørrelsesglass vil man som regel se små hornperler i lesjonen.

Det er viktig å skille seborreiske keratoser fra andre pigmenterte forandringer i huden. Den viktigste andre diagnosen er selvfølgelig føflekk kreft. Andre ting man bør vurdere er vanlige føflekker, vorter, skin tags, lentigo (leverflekker), solskadet hud og basaliomer.

En lege vil som regel stille diagnosen seborreisk keratose kun ved å undersøke huden. Ved usikkerhet tar man en liten hudprøve. Disse hudforandringene behøver i seg selv ingen behandling. Hvis man velger å fjerne dem er det utelukkende av kosmetiske årsaker. Her er det flere alternativer å velge mellom:

1. Frysebehandling: Dette er den vanligste metoden brukt som er svært effekt. Legen vil som regel skrape litt for å fjerne det øverste laget av keratosen. Man vil deretter frysebehandle området forsiktig. Det danner seg da en liten skorpe som faller av iløpet av få dager. Risikoen ved frysebehandling er tap av pigment i området og keratosen kan komme tilbake igjen. Utført korrekt er det kosmetiske resultatet som regel svært bra.

2. Trikloreddiksyre (TCA): Det er mulig å pensle flate seborreiske keratoser med denne syren. Det etser bort det øverste hudlaget, og gir som regel et svært godt kosmetisk resultat.

3. CO2 laserbehandling: Et mer kostbart alternativ er å brenne bort hudforandringen med en CO2 laser.

Håper dette var litt bakgrunnsinformasjon som var til nytte for deg. Legger ved en link der du kan se bilder og lese mer om disse hudforandringene.

http://dermnetnz.org/lesions/seborrhoeic-keratosis.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-