Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårstell ved avkuttet fingertupp

Spørsmål

Tuppen av Venstre pekefinger ble kuttet av ved brødskjæring. Ytterste del borte. La på plaster. Surret finger med tykk finger bandasje. Det kom fremdeles ut blod Tredde på en finger fra en engangshanske og tapet rundt innerste ledd for å unngå at blodet renner ut. Spørsmål: hvor lenge kan personen gå med dette før det taes av. Hvor lang tid vil dette såret blø? Hva bør vi gjøre videre? Skadet person gikk på jobb. Jeg anbefalte minst mulig arbeid med venstre hånd.

Kvinne 59
Svar

Hei.


Det høres ut som dette såret er stelt etter alle kunstens regler. Du nevnte ikke noe om rengjøring / desinfisering, så jeg håper det ble gjort. Hvis ikke så bør det gjøres når en skifter på såret. Vask med pyrisept eller lignende. 


Såret bør skiftes på daglig. Bruk samme prosedyre som allerede har blitt benyttet, men det er helt vesentlig at en benytter noe som ikke vil klistre seg fast til sårflaten, slik at den rives opp hver gang en skifter på såret. Kjøp vaselinkompresser på apoteket, og legg det inn mot sårflaten. Da unngår en både smerter og at såret rives opp ved hver sårskift. 

Blødning stoppes gradvis etter timer, og deretter vil det kanskje sive litt, men ikke direkte blø. Sivingen vil avta etterhvert.

Ved hvert sårskift bør det vaskes med fysiologisk saltvann / Natriumklorid, det får du også kjøpt på apoteket.

Først vil det oppstå en fuktig sårflate som ikke blør, og etterhvert blir denne tørrere og tørrere, inntil det foreligger en alminnelig og tørr sårskorpe. Da kan vedkommende bruke vanlig plaster. Det er så veldig viktig at den sårskorpen får være der så lenge som mulig, med andre ord må den ikke plukkes av. Det vil dannes ny hud under, og til slutt vil den falle av. 

Når det gjelder jobb, så kan ingenting generelt sies om det, for det vil avhenge helt av hva slags arbeid vedkommende har. 

For noen yrker vil det være helt uproblematisk å jobbe med dette, mens ved manuelle yrker hvor fingeren utsettes for stor belastning og eventuelt urene forhold, er det bedre å ikke jobbe i noen dager.

Håper det var greit svar. Ha det bra.