Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet i munnen

Spørsmål

Hei! Jeg håper dette er et legespørsmål og ikke tannlege. For ca 3 uker siden så begynte jeg å kjenne en rar følelse i munnen. Dette har blitt mer og mer og jeg kan beskrive følelsen som å ha noe rusk eller sand i munnen. Det kjennes på "gulvet" i munnen, under tunga og på innsiden av underleppa. Etter et måltid eller drikke så kjennes det ut som det legger seg masse små hår(eller sand, småstein etc. Jeg håper du skjønner hva jeg mener når jeg beskriver følelsen) på de nevnte stedene, spesielt på innsiden av underleppa. Jeg kan ikke se noe galt i munnen. Selv etter å ha skrubbet med tannbørste så går ikke dette bort. Jeg har to teorier som kan ha utløst dette: For ca 3 uker siden var jeg med ei jente (som jeg kjenner) som overtalte meg til å utføre oralsex både foran OG bak hvis du skjønner. Kan dette rett og slett ha blitt utløst av noen bakterier derfra? Jeg røyka en del sigaretter med samme jente (jeg røyker ikke til vanlig, men ble en del sigaretter med henne over noen dager). Dette skjedde for 3 uker siden, og kun noen dager etterpå så kjente jeg dette i munnen. Jeg har også i samme periode vært plaget med vond hals og heshet, men dette startet ca en uke før jeg var med jenta/røyket. Startet med en forkjølelse som har blitt bra, men fortsatt hes (spesielt om morgenen) og til tider vond hals ved svelging fortsatt. Harker og hoster en del. Vet ikke om det er relevant, men jeg bare nevner det. Høres dette kjent ut? Har du noen teorier om hva som kan ha utløst det? Og ikke minst, bør jeg oppsøke lege for dette eller kan det gå over av seg selv? Jeg har ikke et stort problem med helseangst, men jeg har lett for å overdramatisere ting i mitt eget hodet. Høres det ut som noe skummelt?

Mann
Svar

Hei.


Jeg kan nok ikke gi deg noen sikre svar på hva dette er, spesielt ikke uten å undersøke deg, men det er ihvertfall svært usannsynlig at dette er noe alvorlig eller noe du trenger å oppsøke lege for, og jeg regner med at det vil gå over av seg selv, som så mye annet av ting som skjer i kroppen.


Det kan ha med irritasjon av slimhinnnene å gjøre, etter røykingen, evt kombinert med forkjølelsen du hadde, og så kan det kanskje hende at du har irritert slimhinnene videre med børstingen av slimhinnene med tannbørste, slik at du har kommet inn i en ond sirkel. Jeg regner dette som den mest sannsynlige årsaken. Derfor skal du nå bare være så snill som mulig med slimhinnene, dvs ikke børste med tannbørste, kanskje bruke munnskyllevann, og se det an. Skulle det da mot enhver formodning ikke gå over, kan du heller på sikt vurdere å gå til lege.


Episoden med oral/anal kontakt kan neppe være årsaken. Der er rikelig med bakterier rundt anus, men skulle disse gi sykdom, ville det nok heller gitt symptomer fra mage-/tarmsystemet som f.eks. diare eller tarminfeksjon. Videre ville det teoretisk sett gått an å få f.eks herpes fra oralsex, men det ville jo ha forutsatt at jenta faktisk hadde herpes, og da ville du også fått synlige vonde herpessår i munnen, noe du ikke har, siden du sier at du ikke ser noe som helst unormalt.


For å fortsette høyttenkingen, så kan en også tenke at dette ikke har noe som helst med hverken oralsex eller røykingen å gjøre, og at det med andre ord tilfeldigvis har oppstått etter dette, uten noen form for årsakssammenheng. Da tenker jeg på f.eks. Sjøgrens syndrom, med nedsatt spyttproduksjon og munntørrhet / sårhet som symptomer. Dette er nok lite sannsynlig, men vedvarer dette og ikke går over, så kan du nevne denne mulige diagnosen til lege, om du ender med å gå til lege.


Ihvertfall blir jeg ikke bekymret når jeg leser det du skriver her, jfr din egen tendens til å overdramatisere ting, så se dette trygt an foreløpig.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-