Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår på leggen, kan de være betente?

Spørsmål

Hei. Min datter har et sår/skrape på foten som jeg opddaget da hun skulle ta av seg leggbeskyttere etter fotballskole igår. Hun skulle i dusjen og sa at jeg måtte være forsiktig når jeg spylte vann på det fordi det sved. Jeg hadde ikkje sett såret før, og lurer på hvorfor det plutselig var et sår under leggbeskytteren. Skulle se på såret etter at hun hadde sovnet, og syntes at huden var rød rundt, og litt blank, men hadde begynt å få skorpe, og ikke noe puss e.l. Når jeg tok på området rundt såret, flyttet hun på foten, så virket som det var vondt. Idag sier hun det er vondt hvis vi tar direkte på såret, men ikke på huden rundt. Ellers har hun 3 andre sår på foten som hun har fått iløpet av den siste uka- hun sto på rulleskøyter en dag, og hadde sår på begge utsidene av leggene (er nok rulleskøytene som har skrapt borti) og et annet sår som jeg ikke vet hvor hun har fått- men som hun sier hun har fått for hun har klødd så mye. Alle sårene har skorpe. Lurer på hvorfor hun får sår så fort- om det er noe jeg bør sjekke, og om det kan være infeksjon i det ene såret..har ellers ømfintlig hud- blir veldig rød i huden når hun f.eks klør seg. Sier hun klør mye for tiden, har også noen blemmer som hun klør seg på. Jeg har selv alltid hatt eksem- og syns ikke dette ser ut som eksem.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Du lurer på hvorfor din datter får så fort sår. Men det er ikke sikkert at hun gjør det. Det er jo helt vanlig, og ofte forutsigbart, at man får gnagsår og sår av leggbeskyttere og ved å skrape borti ting, slik du sier hun antagelig har gjort. Så svaret på spørsmålet om du bør få sjekket om "hvorfor" hun så lett får sår, er nei. Det behøver du ikke.

Det som derimot er viktigere, er å tilse at sår ikke blir betente. På det midterste av de tre bildene du har vedlagt, er det er rødlig parti i huden rundt såret. Det kan være begynnende betennelse, så det må du følge med på. Tegn av avgrensingen av det røde området med en sprittusj eller penn på huden, og følg med om det røde partiet øker i omfang. Gjør det det, og det evt blir hovent, varmt, vondere, så tilsier det en legevurdering med tanke på mulig infeksjon i vevet omkring såret, og evt antibiotikabehandling. Sårene forøvrig ser greie ut, så de kan du bare stelle med vanlig såpevask med mild såpe. Du tar også opp dette med kløe. Det er en vanlig måte å få infeksjon i sår og hud på, for vi har alltid bakterier under neglene. Derfor anbefaler jeg deg å klippe neglene hennes helt ned, slik at det ikke blir noe hun kan skrape i huden med.

Håper det var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.