Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sannsynligvis to forskjellige tilstander på huden nedentil

Spørsmål

Jeg har i løpet av de siste få årene fått to forskjellige "utslett" på pungen. Først begynte jeg å få en del kviselignende nupper, hovedsakelig på undersiden av pungen. Det er kanskje 20–30 av dem, i varierende størrelse fra 1 til 5 mm i diameter, og de er rødhvite. Fastlegen min har sett på dem og sagt at det ikke var kjønnsvorter, men kunne ikke gi meg noe annet svar. De gir ikke noe ubehag, men jeg synes det er veldig sjenerende. Senere har jeg begynt å få noe som ser ut som pigmentflekker på høyre side av pungen, helt opp til penisroten. Det var et par små til å begynne med, men de har vokst og blitt flere. Ser ut til å endre seg ofte. Fastlegen så også på dette, og kunne ikke gi noe annet svar enn at det kunne være sopp, selv om han ikke trodde det. Jeg fikk en krem mot sopp som ikke gjorde noen forskjell, og senere har jeg også fått tablettkur mot neglesopp som ikke hadde noen innvirkning på disse flekkene, hvilket jeg regner med det ville hatt hvis det var sopp. Jeg kan ikke si at dette heller har gitt noen plager, men det er sjenerende. Hva kan disse to plagene være, og er det noe som kan behandles?

Mann 34
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medfølgende bilde. Hårene på kroppen kommer ut fra huden gjennom det som kalles hår/talgkjertel-apparatet, dvs mindre, ofte gullige forhøyninger på huden som kan være mer eller mindre tydelige og variere i størrelse og omfang. Disse inneholder en rekke forskjellige substanser hvorav noe er fettsyrer, fett  og talg. Betennelser i disse strukturene, på engelsk kalt the pilosebaceous unite, kan ytre seg på forskjellig vis;- det vanligste er den typen kviser eller acne som mange får under puberteten, når man er i ferd med å gå fra barn til å bli voksen. Hormoner virker inn på systemet og disse vedhengene til huden kan bl.a. som følge av dette bli sete for forskjellige former for hudplager. Også senere plager med huden kan i mange tilfeller tilskrives disse vedhengsorganene. De gullige ørsmå områdene man ser på bildet er nok noe forstørrede slike vedheng som altså inneholder komponenter av fett og talg. Det ser ut som en er noe større enn de omgivende dannelser;- den kan representere en godartet, tynnvegget forstørrelse av et av disse vedhengene som, noe avhengig av hvilken type det er, ofte representerer en cyste og dem er det flere slag av. 


Dernest sees små, hvitlige områder spredt omkring i huden på pungen og der kan det se ut som om pigmentet er borte, det kalles i medisinsk terminologi for leukoderma som betyr hvit hud.  Det er flere tilstander som faller under begrepet pigmentforstyrrelser, og en av de vanligste kalles for vitiligo, som er bortfall av pigmentet i huden. Man kjenner ikke årsaken til dette;- i mange år har man oppfattet tilstanden som en defekt i immunsystemet, en autoimmun sykdom. Den kan ikke sjelden begynne nær kroppsåpningene og variere i lokalisasjon og intensitet. Perioder med økende depigmentering kan avløses av spontan repimentering. Det som skjer inne i huden er at melanocyttene som er bærere av det brune pigmentfargestoffet langsomt forsvinner som følge av en prosess som altså ikke helt er klarlagt. Dette kan begynne i allle aldre og synes uavhengig av hvilken farge man har på huden fra før. Familiær predisposisjon finnes hos et antall av dem som får vitiligo. Diagnosen kan også være en annen;- som nevnt finnes det også andre årsaker til pigmenttap i huden. 


Du bør snakke med fastlegen din og be ham henvise deg til en spesialist i hudsykdommer for nærmere vurdering av begge disse tilstandene, som neppe har noe med hverandre å gjøre. Han eller hun vil kunne uttale seg nærmere om dette etter å ha hatt muligheten for å undersøke deg, snakke med deg og danne seg et klinisk klart bilde av hva det dreier seg om. Lykke til og god bedring !     

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-