Sannsynlig rosacea, en kviselignende hudsykdom

Spørsmål

Kvinne 35 år. Frisk. Ingen faste medisiner. 1 barn. Siden jeg fødte mitt første barn (april 2016), fikk jeg samtidig en slags tørr/ru hud i kinnene mine. Jeg har trodd lenge at dette var hormonelt og hadde sammenheng med amming. Jeg ammet frem til mars 2018, nesten 2 år. Imidlertid har ikke den rue huden forsvunnet, nå 4 mnd etter amming er den fortsatt slik. I tillegg begynte jeg i januar 2018 å få små betente knupper i kinnene. De gjør vondt som kviser, men det er det eneste likhetstrekket for de utvikler seg aldri til kviser, og ikke kommer det puss ut av de. De forsvinner, like raskt som de kom. Jeg er av den grunn også mye rød (rubor) i kinnene. Huden i pannen, under øynene og nese er normal, dog fet med store porer i t-sonen. Kan legge til at jeg fra tidligere har hatt perioral dermatitt 2 ganger, og at jeg reagerer psykosomatisk ved høyt stress i huden (kløende utslett, perioral dermatitt). Kan ikke sette fingeren på at jeg har vært utsatt for noe spesielt høyt stress, men føler allikevel slike hudlidelser ligger litt latent hos meg. Kan dog ikke se den karakteristiske hvite linjen man får ved P.D. Hva kan dette være tro?

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Både ut fra beskrivelsen og ut fra bildene, mener jeg at dette etter alt å dømme er tilstanden som heter rosacea. Det er en hudsykdom uten kjent årsak, og som kan minne litt om kviser, men som også har denne tendensen til rubor, slik du beskriver. Den er typisk symmetrisk fordelt i ansiktet, og området under øynene og nesen er vanligvis ikke angrepet. Det behandles effektivt med antibiotika, enten som tabletter eller i krem.

Dette bør du følgelig gå til fastlegen din med, for da får du (sannsynligvis) bekreftet diagnosen, og igangsatt effektivt behandling.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-