Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødt utslett på penoshodet

Spørsmål

Hei , for cirka 4 mnd siden fikk jeg en sugejobb med kondom. Et par dager senere kom noen smertefrie røde prikker på penishodet. De utgir ingen lukt eller smerte(se bilde). Har selv medisinert meg med kortison krem til liten suksess. Det har en umiddelbar virkning og flekkene forsvinner med engang men de kommer tilbake like fort. Testet meg selv for klamydia og gonore etter 2 uker og det kom tilbake negativt. Deretter testet jeg meg selv for hiv etter 30 dager og den kom også tilbake negativ. Jeg begynner å miste trua på at dette går over av seg selv og føler at jeg trenger et godt svar på hva dette kan være.

Mann 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jo, bildet viser en opphopning av mindre, til dels sammenflytende områder rundt urinrørsåpningen og noe lenger oppover. Det er i grunnen mye dette kan være. Siden det kom så fort etter et samleie er det første vi tenker på urethritt, dvs. en betennelse ytterst i urinrøret som er seksuelt overført. Årsaken er bakterier, som f. eks. chlamydia, mycoplasma genitalium eller gonore-bakterien. Ofte kommer prøven tilbake fra laboratoriet uten noe resultat og det er det vanligste, men det betyr nødvendigvis ikke at man ikke har betennelse, men at laboratoriet ikke greier å påvise vekst av bakteriene. Sikker diagnose får man ved mikroskopi av fuktigheten fra urinrøret. Å forhøre seg hos partneren er alltid en god ide hvis man har tanker om seksuelt overført sykdom.  


Hvis det ikke dreier seg om urethritt så kan det være det som kalles balanitt, inflammatoriske tilstander som kommer på glans penis og ofte på tilgrensende forhud. Da er det mye å velge mellom;- eczemer kan manifestere seg på den måten, likeledes gjærsopp, men det er sjelden og hyppigst når mannen lever sammen med en kvinne med gjærsopp i skjeden. Spesifikke hudsykdommer som psorasis, lichen ruber og lichen planus kan ytre seg slik, likeledes annen hudsykdom som har å gjøre med enkelte allergier eller legemidler. Det kan ofte bli verre ved intens såpevask. Ofte finner man ingen sikker forklaring.  


Et godt råd før du bestiller time hos legen kan være forsiktig skylling et par ganger daglig med lunkent vann uten såpe, med påfølgende smøring med en vanlig parfymefri fuktighetskrem som apobase eller ceridal eller annet middel som man får kjøpt reseptfritt på apotek. Tynt lag. I perioder kan du ettersmøre en til to ganger daglig med hydrocortison krem, også tynt lag i noen dager i trekk for så alltid å legge inn pause.  God bedring og lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-