Rødming og tabletter

Spørsmål

Hei, er en kvinne på 33 år som har slitt med rødming og svetting i ansiktet siden jeg var 13-14 år gammel. Har lest en god del om dette på nettet og div andre steder og har forstått at dette er et fysiologisk såvel som psykologisk fenomen. Jeg har vurdert operasjon, men har funnet ut at det kan være så mange negative bivirkninger at jeg helst vil prøve alternative metoder først. Har lest på et nettsted at man kan bruke noe som heter beta-blokker. Heter visstnok propanolol. Sammen med et antihistamin (clarityn eller zyrtek) skal dette hjelpe. Hva er deres mening om sammensetningen? Vil ikke bruke dette uten å være sikker på at det ikke vil forringe min helse. Er ellers sunn og frisk, har aldri brukt noen medisiner mot mine problemer før og er litt redd for å spørre legen min. Tenkte jeg kunne printe ut svaret deres og ta med til legen. Bruker nå johannesurt i håp om bedring. Håper dere kan hjelpe meg da jeg er svært lei av å hele tiden bekymre meg over rødming og svetting, enten det er i møter, intervjuer, selskap etc. Kanskje dere vet om noen andre tips? På forhånd takk!

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er nok fornuftig å forsøke alternative metoder først, før man går til det tross alt drastiske skritt å la seg operere.

Beta-blokkere er midler som "roer" ned det ikke-viljestyrte nervesystemet, og de demper hjerterytme og blodtrykk. De virker også på rødming - og har effekt hos noen. Imidlertid er det også noen de ikke virker tilstrekkelig på - og noen virker de kun på i en periode. Fordi medisinen har varierende effekt bør du ikke ha alt for store forhåpninger, men forsøke medisinen med et realistisk forhold til hva som kan oppnås. Propanolol er en slik betablokker. Medisinen fås på resept.

Beroligende medisiner samt en medisin som kalles clonidin brukes også av og til mot rødming, men disse har også begrenset effekt - og som ved betablokkere er det store individuelle forskjeller i effekt.

Antihistaminer er også vist å ha effekt på rødming og overdreven svetting, men med de samme forbehold som ved medikamentene over.

Ingen av medisinene er altså noen vidunderkurer - men for noen hjelper de godt.

Det er uansett slik at medisiner også vil påvirke resten av kroppen, og du og legen din må vurdere fordeler og ulemper opp mot hverandre. Forstoppelse, tørr munn, problemer med lyst og ereksjon hos menn, tørre slimhinner er mulige og relativt vanlige bivirkninger av medisinene.

Dessverre er det lite annet enn operasjon som har gode resultater med tanke på rødming. Det betyr ikke at du behøver å operere deg - det er jo ikke farlig (men selvfølgelig veldig plagsomt) å rødme mye og ofte, men man kan lære seg å leve med det. Ofte er det slik at jo verre og mjo mer pinlig man synes det er - jo mer rødmer man. Kan man klare å overvinne den ubehagelige følelsen og bare la rødmingen gå sin gang kan plagene delvis eller helt forsvinne. Men hos noen vil den ikke gå bort uansett hva man gjør - og da kan operasjon være et alternativ.

Mitt råd rådfør deg med legen din om det er mulig for deg å forsøke medikamenter en periode. Gjør så opp status og se om fordelene oppveier eventuelle bivirkninger/ulemper.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn