Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødming og svette, finnes det hjelp?

Spørsmål

Har hatt hetetokter siden jeg var tenåring, jeg er nå 41 år. Dette er veldig plagsomt. Det kommer alltid hvis jeg stresser litt, er i butikken eller bare ved å gå meg en tur. Er også plaget med nattesvette. Det kan også komme når jeg sitter rolig. Bare plutselig. Det renner svette nedover ryggen, der er det verst. Ansiktsrødme følger også med. Jeg lever på ketogen diet, syns det hjelper litt. Og holder meg unna søtt, da det forverrer problemet.
Har brukt Egazil i ca 1 år med litt virkning. Men får veldig munntørrhet og har fått flere hull i tennene selv med bruk av munnspray og ting anbefalt av tannlege. Har også prøvd Catapresan i nesten like lang tid. Ingen virkning av de, og veldig munntørrhet som bivirkning her og. Ellers prøvd Div helsekost uten virkning. Svetteproblemet plager meg veldig og går utover livskvaliteten min. Klarer ikke å gå i tettsittende klær. Og det at jeg blir knall rød i ansiktet gjør at jeg vil bare gjemme meg. Blir også veldig varm i ansiktet. Finnes det andre medisin jeg kan prøve? Jeg føler jeg har prøvd det meste! Og trenger råd.

Svar

Hei.

Du kan forsøke en medisin av typen betablokkere, som det finnes flere av. Det kan dempe rødming hos noen. Fastlegen din kan skrive ut dette til deg. Det kan være fornuftig å forsøke før evt andre tiltak.

Her har du mer info:

https://www.oslohudlegesenter.no/r-dming-hid-76.html

De som ikke får hjelp av medisiner, kan evt bli vurdert for en operasjon mot dette problemet. Mange får særdeles god nytte av den operasjonen. Den heter "thoracal sympatectomi", og består av kutting av en nerve som styrer svetting og rødming.
Les mer om dette her:
https://www.helsenett.no/227-sykdommer/hud/hud/1071-svette-og-rodmeoperasjon.html

Dersom dette skulle være aktuelt for deg, vil fastlegen kunne henvise deg til en vurdering av en evt slik operasjon.

Som du ser, finnes det altså etter alt å dømme løsninger for deg også. Håper informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-