Rødming - hva gjør jeg?

Spørsmål

HEI.
JEG HAR HELE LIVET VÆRT PLAGET MED ANSIKTS RØDMING, SVETTE OG HJERTEBANK,VED LITT "STRESSENDE" SPØRSMÅL VED FOLKESAMLINGER OG F.EKS MØTER.
DETTE SKJER HVER GANG JEG BLIR SPURT OM NOE VANSKELIG,SELV OM DET ER NÆRMESTE FAMILIE ELLER KOLLEGER.
RØDMINGEN ER VERST FORDI DEN SES,HVA KAN JEG GJØRE ?FINNES DET NOE MEDISINSK MOT DETTE.JEG HAR INGEN PROBLEMER ELLERS SOSIALT (KUN VED STØRRE FOLKEMENGDER,NÅR ALLE ØYNE ER RETTET MOT MEG)..HÅPER PÅ GODT SVAR FRA DEG....TAKK

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er en problemstilling som vi får fra tid til annen -og den er omtalt før av oss. Derfor klipper jeg ut et svar til deg som vi hadde i november på samme problemstilling:

"Det er riktig at det er mulig å få gjort operasjoner som kan bedre situasjonen for dem som er plaget med rødming og svetting. De vanligste inngrepene heter thoracal sympathectomi, og innebærer at man kutter de nervene som sannsynligvis er litt hyperaktive; nervene som styrer svettekjertler og de små blodkarene i huden som gir rødming.

Om du vil bli hjulpet av dette? Det er umulig å forutsi - men over 90% blir bedre, ifølge materialet fra dr Gøran Claes i Gøteborg, som er Skandinavias fremste ekspert på dette. Dette gjøres også enkelte steder i Norge, men mange har reist til Gøteborg og fått det utført der, du kan lese mer i artikkelen over til høyre.

Jeg synes du skal snakke med legen din om dette og få ham til å undersøke mulighetene for å få gjort dette inngrepet i det offentlige helsevesenet i nærheten av der du bor. Hvis du synes det er for lang ventetid eller det ikke er noe tilbud, kan du kontakte kirurgene i Gøteborg via Foreningen Rød som er omtalt i artikkelen over til høyre."

I den andre artikkelen jeg har lagt ved står det litt om selve rødmingen. Det er en sammenheng mellom det psykiske stresset du opplever og selve rødmingen - og hvis du er redd for å rødme vil du nok utløse rødming bare av forventningsangsten.

Du må kanskje trene på å stå foran forsamlinger og på møter og ikke bry deg om at du rødmer. Med litt trening kan du klare å takle dette, er det for vanskelig vil jeg søkt hjelp hos en psykolog for å lære noen enkle mestringsmekanismer. Jeg vil tro at noe av dette bunner i at du er usikker på deg selv og kanskje er redd for at du ikke skal klare å svare for deg eller fremføre det du skal for forsamlingen.

Håper du har nytte av artiklene!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn