Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødmende utslett på kinn, nese og tinning. Rosacea?

Spørsmål

Hei.

Skal prøve å kortfatte meg så mye som mulig. Begynte med virusinfeksjon med 5 ukers varighet i Juni 2015. Høy feber. Siden da vært dårlig. Mye panikkangst, til tider invalidiserende. Samtidig med feberperiode merket jeg et "flushing" lingnende utslett over neserygg og kinn. Over tid blitt gradvis verre. Nå er det noe utslett nede på kinnene, noe i tinningen, og kløe i ørene, rundt og inni nesen. Utslettet er der konstant, med perioder av flushing i samhold med angstnivået mitt ila dagen. Ligner veldig på "Malar Rash". Flasser ikke. Vedlagt bilder. Har prøvd hydrokortison-krem, som har liten effekt. Fuktighetskremer har liten effekt. Har pga mange andre symptomer (som helt sikkert kan være relatert til angst) vært til utredning for Lupus, hvor flere reumatoid blodprøver er tatt. Alle neg. I løpet av hele perioden siden Juni upåfallende blodprøver, med flere sykehusinnleggelser hvor basisprøver er tatt. CRP/Senkning lav i hele forløpet. Normale urinsticks i hele perioden. I følge egen lege lite trolig at det dreier seg om Lupus. Sitter å bekymrer meg en god del i Julen, og hadde håpet på en pekepinn på hva det evt kan være. Har fått utrolig lite informasjon ang. utslettet av min Lege, og det er ekstremt irriterende. Sier jeg bare skal la det være. Hva tenker du ang Lupus når prøvene mine er såpass upåfallende tross ganske hissige symptomer? Er det evt noe annet som kan forårsake et slikt utslett?
Legger til at utslett ikke har blitt forhøyet eller noe gjennom hele perioden, kun flushing hvor jeg ser solbrent ut. Altså ikke "blusset opp". Blir bedre av kulde av en eller annen grunn. Angsten har blitt mye bedre.

Kameraet er dårlig og får ikke med seg hele sannheten.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Mest sannsynlige årsak til plagene dine er type 2 rosacea. Det kjennetegnes av flushing, rødhet over neserygg og kinn og svie huden. Rammer også gjerne tinningen, og gir små røde kuler eller nupper i huden. Dette er veldig vanlig. En vanlig utløsende årsak er bruk av hydrokortison.

2. Ordet malar rash du nevner hentyder til rødhet i begge kinn som forekommer ved lupus. Hvis revma prøver er negative, blir denne diagnosen lite sannsynlig.

Som du sikkert skjønner er det ikke mulig å gi sikre svar fra bilder eller beskrivelsen. Synes du bør la en hudlege se deg. Hvis type 2 rosacea som vil du få behandling for det. Ellers følg opp med din fastlege for evt. Symptomer og plager utenom huden.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-