Røde prikker på kroppen

Spørsmål

Røde prikker i på kroppen

Bakgrunn:
Jeg har det siste året vært småsyk, tett/rennende nese og plaget av mye nysing. Rett før påske oppdaget jeg også røde prikker i ansiktet, dette har så spredd seg til hele kroppen. (også underlivet)

*Har aldri følt meg allergisk mot noe, og verst har det vært gjennom vinteren.

*Prøvd å fryse ned sengetøy i tilfelle midd uten resultat, har også bodd andre steder over relativt korte perioder uten forbedring. Bor i en gammel bygård, har hatt en mistanke om sopp (tak tapet flasset av over senga), men ettersom jeg ikke har følt meg bedre av å bo andre steder er det kanskje ikke dette.

*Spiser det samme nå som jeg har gjort tidligere da jeg ikke var plaget av dette.

*Vasker leiligheten ganske regelmessig, og skjeldent "hybelkaniner" å se i krokene.

*De røde røde prikkene hovner opp noe, huden der blir så "død" og flasser av. Når så ny hud kommer, flasser også denne av. Prikkene ser ikke ut til å forsvinne, men varierer noe i synlighet fra dag til dag. Det er ca 20 prikker i ansiktet, hver på størrelse med bakenden på en blyant. Mer spredd ellers på kroppen.

*Deler leilighet med 4 kompiser, det hender stadig at det blir tatt feil av håndduker. Så har sansynligvis brukt de andre sine håndduker. En av dem sier han har herpes.

*Det klør ikke, og er kun merkbart at det svir noe når huden har flasset av (men svir ikke mye).

*Tror jeg har det samme i hodebunnen også, har veldig mye "flass" selv om jeg bruker flass sjampo regelmessig. Etter å ha dusjet vil det gjerne svi i hodebunnen, spesielt dersom jeg bruker hårgelè.

*I underlivet har først ovale røde blemmelignende flekker oppstått, deretter begynner også de å flasse av hud. Her er det også oppsprukken og tørr hud som ofte svir.

Ettersom jeg kun har vært småsyk har jeg ventet svært lenge med å gå til lege. Den hyppige nysingen og den konstante tette/rennede nesa har vært det verste. Føler at jeg kjapt har fått diverse omgangssyke av folk rundt meg, og liksom ikke blitt frisk av det (kanskje imunforvaret er dårlig).
Men nå har altså de røde prikkene oppstått. Jeg har ingen formening om hva det kan være, ei heller min fastlege som var mest opptatt av å lese opp fra datamaskin skjermen hvorfor jeg var der sist (kyssesyke). Han gløttet såvidt på prikkene i ansiktet og konkluderte med at det ikke var akne i allefall. Fikk så resept på Aerius og Nasonex som jeg tror er allergi medisin. ("det er sesong for det nå")
Men selv tror jeg ikke det er allergi, i allefall ikke mot pollen.

Håper du kan hjelpe, da disse prikkene nå etterhvert begynner å gå utover selvbildet. Finnes det noe middel jeg kan ta? Har prøvd en krem som heter hydrokortison uten merkbare forbedringer samt vanlig hudkrem.

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Røde prikker kan være svært mye forskjellig og jeg kan ikke gi deg en endelig diagnose over internett.

En diagnose som er aktuell er såkalt dråpepsoriasis, som er en variant av psoriasis som gjerne oppstår etter en halsinfeksjon med streptokokker. Imidlertid kan den også utløses av streptokokker, og noen ganger uten klar årsak. Barn og unge voksne får gjerne dette og det er ikke helt sjeldent, gjerne 1-2 % av befolkningen.

Dette arter seg som røde prikker i huden slik du beskriver. Utslettet vil forsvinne etter noen uker eller få måneder, men kan behandles også med kortisonkrem. Fastlegen din må se på utslettet og vurdere om dette kan være en aktuell diagnose og hvilken kortisonstyrke du bør ha. Hydrokortison er den svakeste av kortisonsalvene, kanskje trenger du noe sterkere (og da er det i så fall på resept).

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-