Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde prikker i huden

Spørsmål

Hei. Har noen bittesmå røde prikker/blødninger(under huden) hovedsaklig på armene og et par på overkroppen.(vises ikke når jeg tar bilde) Har hatt de fleste av disse i flere år, så det er ikke noe akutt oppstått. Noen har gått bort og noen kommer av og til, for så å forsvinne igjen etter en stund(kanskje ca et døgn?). Noen "forsvinner" et øyeblikk om jeg trykker på dem, andre ikke. I dag merket jeg en under ene øyet(virket mer som et sprengt blodkar kanskje) og en på brystet etter trening(om tilfeldig vet jeg ikke, venter også menstruasjon om det skulle ha noe å si). Disse er trolig noen som kommer til å forsvinne igjen. Ganske redd for at det skal være noe alvorlig, feks kreft, og ja jeg burde nok oppsøkt lege for å fått avkrefte diverse, og skjønner at du ikke kan konkludere noe sikkert. Men sliter med angst, og redd for å finne ut om det er noe farlig. Så prøver heller her i håp om et liitt betryggende svar. Har egentlig slitt med underliggende stress og angst i mange år, også nå. Kan det rett og slett ha noe med det å gjøre? Er fysisk helt frisk(så vidt jeg vet) og kommer også fra en frisk familie uten kjente alvorlige sykdommer(som jeg vet). Har jeg grunn til å bekymre meg veldig?? Hva kan det skyldes?? Går ikke på noen medisiner.

Kvinne 23
Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål!


Jeg forstår at terskelen din er høy for å søke legehjelp når du er redd for at man skal avdekke alvorlig sykdom, og jeg skal forsøke å hjelpe deg. Ut fra spørsmålet ditt ser jeg at du er 23 år gammel, frisk fra tidligere og at du ikke bruker noen faste medisiner. Det er heller ingen kjent sykdom i familien. Prikkene du har på huden er små, og ikke veldig synlige da man ikke kan se dem på bilder. De har vært tilstede i flere år og kommer og går. 


Det er vanskelig å si sikkert hva prikkene er uten å ha sett på dem, men utslett er svært vanlig og sjeldent farlig. Det er lite som peker i retning av kreft og alvorlig sykdom i ditt tilfelle; spesielt punktet om at du har hatt utslettet i flere år. Dersom utslettet hadde kommet på bakgrunn av alvorlig sykdom, ville du sannsynligvis hatt flere symptomer på nåværende tidspunkt.

Stress og angst kan gi en rekke kroppslige symptomer, og kan i noen tilfeller også bidra til å forverre hudsykdommer og utslett. Jeg forstår at det er vanskelig for deg å ta kontakt med fastlegen din, men jeg vil råde deg til å gjøre dette for å få en endelig diagnose. Du skal vite at helseangst ikke er uvanlig, og det er viktig at du får snakket med fastlegen din om dette og etablert en god relasjon til din lege. Jeg håper dette på sikt vil bidra til å senke terskelen for å oppsøke lege når du trenger hjelp.


Lykke til og god bedring!


Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege