Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Raskt hårtap

Spørsmål

Hei!

Nå kommer et spørsmål/problemstilling som dere har hatt mye av. Jeg er en mann på 21 år som opplever hårtap.
I perioden september 2013 - juni 2014 gikk jeg inn for å slanke meg, og slanket meg 20 kg på et halvt år. Den tiden trente jeg ekstremt hver dag, hadde et ensidig kosthold basert på kun protein og grønnsaker. Et sunt kosthold forsåvidt, men var i kraftig kaloriunderskudd hver dag. Jeg ble ekstremt tynn, var nede i 74 kg og er nesten 190 cm høy. Høsten 2014 kom og jeg opplevde en personlig "krise", hadde en svært stresset hverdag i en hel måned. Dette var en utrolig tung tid i mitt liv, og mens jeg var oppi det tenkte jeg at dette var tøft! En veldig tøff psykisk påkjenning for meg.
Fra høsten 2014 sluttet jeg også med ekstrem treningen og kostholdet, og gikk over til mer normalt. Spiser det som faller meg inn, er ikke så nøye med kalorier.

Ting roet seg igjen, og oktober 2014 kom. Jeg opplevde da håravfall på hodet og mye hår i sengen. Dette varte frem til januar 2015 engang, og da har hårtapet blitt diffust oppå hele hodet. Utrolig frustrerende, bare jeg tar fingrene oppi luggen, så løsner det fort 2-3 hår (kanskje dem er løse fra før, men ikke har falt av). Jeg vet ikke, jeg føler det store hårtapet stanset i jan/feb engang. Ser ikke noe hår i sengen lenger egentlig.

Var hos legen og tok en masse blodprøver, alt som har innvirkning på håret, og fikk til svar at alt var normalt. Dette var bla. stoffskifte, hormonprøver, vitaminer, etc. Hodebunnen så også fin ut mente legen.

Antar at jeg har mistet rundt 50 % av håret diffust oppå hodet, og det har skjedd fort. Jeg har vært en veldig stresset person, høyt spenningsnivå i kroppen.
Før hadde jeg et kosthold hvor jeg fikk i meg 160 g protein dagen, nå får jeg kanskje i meg 50 gram. (dette ble ikke testet blodprøve på).

Alt i alt, hva tror du? Dette er en stor psykisk påkjenning ihvertfall, ettersom jeg hadde et ganske tjukt hår.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Ved hårtap er alltid første spørsmålet hvorfor man mister hår. Det er flere faktorer i spørsmålet ditt som kan være medvirkende. Raskt vekttap er en veldig vanlig årsak til hårtap, og hårtapet kommer som regel noen måneder i etterkant (selv om man har et sunt kosthold). Stressende perioder i livet er også en neste vanlig faktor (såkalt telogen effluvium) som kan gi håravfall. Her kommer det også ofte 3-6 måneder i etterkant og kan vare opp til 1 år +. Begge disse faktorene kan være hovedårsak hos deg. At man merket raskt håravfall og at 2-3 hårstrå løsner når man tar oppi luggen er vanligere ved slike årsaker, enn arvelig hårtap. Siste mulighet er som nevnt arv, men det er som regel en gradvis prosess over flere år enn hva du beskriver.

2. Neste steg er å ta blodprøver slik du har gjort. Eneste du nevner som jeg ville tatt med i listen er sjekk av jernlagre og ferritin som er viktig for hårveksten.

Så hva bør du gjøre?
Hva gjelder årsak vil jeg anse endringer i vekt og stress som et hovedmoment hos deg. Arv er alltid et vanskelig spørsmål, men går som nevnt stort sett mer sakte over 5-10 år. Jeg synes du bør prate om legen din om faktorene som er viktig slik som stress og endringer i vekt/kosthold. Dette kan ha stor betydning for hårveksten. Det er også greit å merke seg at «hår» alltid henger etter flere måneder slike endringer.

Behandling?
Du har sikkert lest om ulike behandlinger mot hårtap. Hvis man skal prøve et hårstimulerende middel ville jeg ansett det mest naturlig å prøve minoxidil (recrea forte) i første omgang. Å starte med finasteride ville jeg ha avventet en periode med inntil man hadde større sikkerhet at hårtapet har en arvelig komponent eller er vedvarende.

Håper svaret var til nytte og litt tanker rundt problemet du beskriver.