Problematiske bein

Spørsmål

Jeg har en mor som dette innlegget gjelder for. Hun har vært hos flre leger og får forskjellige eller ingen tilbakemeldinger på hva hun kan gjøre.
Etter den siste leges mening har hun rosen. Min mor tåler ikke pencelin, så denne behandling lar seg ikke gjennomføre.
Hun har enorme smerter og hevete ben. Om morgenen når hun våkner er benene i normal tykkelse, men etter en halvtimes tid oppe, heves benene igjen.
Mor har fått tatt to tær da hun for 8 år siden hadde koldbrann. Hun fikk lagt inn nye årer ned til begge benene. De gang ble det sagt at det var årsak av "røkeben".
Så nå er vi alle litt fortvilet over situasjonen. Vi føler litt at det å bli gammel ikke har det samme menneskeverd som de yngre har.

Beste hilsen
Sønn i utlandet

Kvinne, 83 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner at dere er fortvilet over å ikke få en ordentlig diagnose på plagene hennes.

Jeg skal forsøke å forklare litt om blodsirkulasjonen i beina.
Beina forsynes av blodårer som kommer fra hjertet, såkalte arterier. Disse har med oksygen og næring til vevet, tømmes for dette og returnerer tilbake til hjerte og lunger for påfyll. De går da i såkalte vener.

Arteriene blir med alderen stivere og hardere, og det kan danne seg åreforkalkninger inni dem. Hos noen går dette raskere og blir mer uttalt enn hos andre - og noen ganger blir det så trangt at vevet i beina lider av det, det kommer ikke nok oksygen til beina. Dette kalles ballndt annet røykebein - eller claudikatio. Det er nok dette som er grunnen til at din mor har måttet amputere to tær, og fått lagt inn nye årer. Ofte blokker man ut disse årene uten å operere, men innimellom må man operere.

I venene kan det oppstå blodpropper som mange har hørt om, såkalte ventromboser. Disse skal behandles med blodfortynnende, fordi de potensielt kan løsne og kile seg fast i lungene, noe som kan være en farlig tilstand.

Arteriene er neppe årsaken til din mors hovne ben. Det er flere mulige forklaringer:
- hjertesvikt. Hvis hjertet ikke pumper godt nok unna vil væske hope seg opp i vevet og gi såkalte ødemer eller væskeansamlinger som gjerne følger tyngdekraften slik du beskriver. Typisk er dette symmetrisk slik som hos din mor. Hjertesvikt skal utredes for å finne en årsak, gjerne hos spesialist, og behandlingen er medisiner, inkludert vanndrivende.

- tilstand etter blodpropp i venene eller dårlige vener. Etter en blodpropp eller hvis venene har konstant høyt trykk, ødelegges klaffene inni blodårene, og blodet pumpes ikke effektivt nok tilbake til hjertet. Inaktivitet disponerer for det samme. Typisk er det åreknuter, og misfarget, skjør hud, dette kalles ofte for "posttrombotisk syndrom" eller "venøs insuffisiens". Ofte snakker man om "dårlig sirkulasjon" og disse årsakene griper litt inn i hverandre. Uansett er det kjennetegnet med hovne bein som kanskje blir bedre hvis man klarer å være i litt fysisk aktivitet, men som ved hjertesvikt blir det verre utover dagen.

- leversvikt eller nefrotisk syndrom. Gir generell tendens til væskeansamling i kroppen, og skyldes at det er for lite proteiner i vevsvæsken, enten fordi leveren ikke får lagd nok eller at nyrene skiller ut for mye, litt forenklet sagt. Dette er mye mindre vanlig enn de forrige to forklaringene.

- infeksjon som feks rosen. Imidlertid er rosen en akutt infeksjon med rød betent hud, gjerne feber og tydelige infeksjonstegn - og selv om man har penicillinallergi finnes det andre gode antibiotika som kan behandle dette. Ut fra det du forteller tviler jeg egentlig på at rosen er forklaringen, men etter en tidligere roseninfeksjon kan man gjerne få "dårlig sirkulasjon" i beina slik jeg har beskrevet over.

Det aller vanligste hos eldre damer er en kombinasjon av inaktivitet og dårlige blodårer med åreknuter og dårlige veneklaffer. Behandlingen er aktivitet, å sitte med beina høyt, elastiske støttestrømper og noen ganger vanndrivende - men vanndrivende bør ikke gis ukritisk, det kan føre til utvasking av en del viktige stoffer i kroppen.

Det bør ikke være noen forskjell på kvaliteten av helsehjelp som eldre og yngre mottar. Eldre har jo oftest flere lidelser og mer plager enn yngre, og det er like viktig å gi dem god behandling. Imidlertid kan det høres ut som om diagnosen ikke er endelig stilt hos din mor. Jeg synes hun skal ha en ny vurdering hos legen sin evt en second opinion hos en annen hvis dere er uenige om diagnose/behandling.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-