Porer

Spørsmål

Jeg er ei jente på 24 år som plages veeeldig med store porer og svarte og hvite hudormer/komedoner. Det ødelegger så mye av livet mitt! Jeg forventer ikke å få en perfekt hud, og kan godt leve med litt uren hud, men sånn som huden min er nå hemmer det meg veldig i hverdagen.

Jeg har prøvd diverse kremer på resept fra hudlege og behandlinger, men ingenting hjelper. Porene og hudormene blir bare større og flere. Jeg trenger virkelig å finne en behandling som hjelper!

Jeg har nå tatt pause fra studiene for å jobbe slik at jeg får råd til å prøve behandlig på en hudklinikk. Jeg håper virkelig at du kan gi meg et fyldig og godt svar på hvilke behandlinger som er best, for eksempel:
A-vitaminsyrer
Fruktsyrer
Laserbehandling
Roaccutan-kur

Finnes det noen klinikker du kan anbefale i Trondheim?

PS. Huden min blir lett tørr og irritert.

Tusen takk!

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Hovedplagen din er altså store porer og hudormer (komedoner). Hudormene kan behandles med kremer, og her må man ofte prøve seg frem. Porene kan nok også bli litt mindre fremtredende med slik behandling, men det fjerner ikke porene, som er en del av den man er. Med optimal behandling kan man altså forvente at hudormene blir langt bedre, og at porene mindre fremtredende (men naturligvis ikke forsvinner). Av behandling som er å tilbys finnes:

1. A-vitaminsyre: Du skriver at du har forsøkt dette. Det er allikevel lurt å prøve dette ytterligere. Effekten på huden ses ofte først etter to til fire måneders bruk. Det finnes flere preparater å velge mellom, og disse er reseptbelagte (de må skrives ut av lege). Aberela er den ”sterkeste” og brukes hver kveld. Andre og litt mildere alternativer er Epiduo og Differin. Disse motvirker og behandler hudormer og kan også gjøre porene noe mindre fremtredende. Man kan prøve tilleggsbehandlinger hvis man ikke er kommet helt i mål etter en tre-fire måneders tid.

2. Fruktsyrer kan ha gunstig effekt på hudormer. Mest brukt er nok glykolsyre. Dette kan man prøve i form av hjemmeprodukter, eller man kan kombinere hjemmeprodukter med peelinger på klinikk i høyere konsentrasjon.

3. Roaccutan er nok siste utvei, og man har høyere terskel for å bruke denne kuren hvis hovedproblemet er hudormer. Her må man forsøke å optimalisere lokalbehandlingen i første omgang.

4. Jeg tror du vil ha mer glede av krembehandling enn laserbehandling. Nye lasere som fraxel kan ha effekt mot porer, men man bør gå grundig gjennom dette med behandler på forhånd slik at man har realistiske forventninger i forhold til prisen, som er høy.

5. En av de vanligste årsakene til at man ikke ”blir bra” er bruk av dekkremer og kosmetikk. Dette motvirker behandlingen man bruker ellers. Ha dette i bakhodet når du starter med behandling.

Både A-vitaminsyre og fruktsyrer kan man bli litt irritert av. Oppsøk helst en klinikk med lege. Alternativer i Trondheim er Hudspesialisten, Klinikk Stokkan og Aleris. Alternativt kan du henvises til hudavdelingen på St. Olav for vurdering av din fastlege.

Håper svaret var til nytte, og lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-