Plagsom svetting

Spørsmål

Jeg er ei jente på 30 år som har et stort og stadig økende problem! jeg svetter så forferdelig under armene, jeg har store våte dammer som er både sjenerende utseendemessig og lukt messig. Det lukter stramt, og kan minne om lukten av katte tiss. Ofte får jeg ikke lukten ut av klærne og må kaste nesten nye gensere. I tillegg ser det forferdelig ut! problemet har vart siden jeg var 17-18 år, i større og mindre grad. Jeg har født tre barn, og under svangerskapene har jeg nesten vært kvitt problemet. Det er dessuten mye værre i tiden før og under menstruasjon. Ganske lenge svettet jeg for det meste i sosiale sammenhenger hvor jeg følte meg usikker eller ubekvem. Men nå kan det være like ille selv om jeg er alene hjemme og for eksempel ser en film. Jeg har prøvd antiperspiranter som jeg har kjøpt på apoteket, den ene heter "STOP" uten at det har hjulpet. Jeg har desuten prøvd det meste av deodoranter, uten resultat. Jeg mistenker at det langt på vei kan være hormonelt betinget. Problemet er nå blitt så stort at jeg ikke tør søke jobber, og jeg kvier meg til alle typer sosiale sammenhenger, selv om jeg egentlig er både utadvent og sosial. Da jeg tok dette opp med legen min bare blåste han av det, og sa det ikke var noe å gjøre med. Dette er nå blitt så stort problem for meg at jeg er nødt til å få hjelp, og det må virke!! Vær så snill fortell hva jeg kan gjøre, jeg holder ikke ut lenger!!
Hilsen fortvilet

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svetting er et stort problem for mange, både kosmetisk, sosialt og med tanke på lukt slik du beskriver.

Svetting kan være et symptom på andre sykdommer i kroppen og behøver ikke nødvendigvis være et isolert "hudsymptom", dette må legen din avklare. Høyt stoffskifte og enkelte systemsykdommer kan gi økt svettetendens. Sukkersyke, enkelte lymfomer og tilstander med forstyrrelser i kortison og adrenalinstoffskiftet kan gi slike plager.

Man snakker gjerne om svetting i fotsåler, håndflater og armhuler samt i skrittet. Slike symptomer utløses oftest av stress og følelser, og kan i noen tilfeller være knyttet til angstproblematikk.

Svette i armhulene bør fjernes med såpe og vann, evt antiseptiske midler, og noen ganger kan det være en fordel å fjerne hårene her. Parfyme og deodorant kan i en del tilfeller maskere lukten.

I armhulene kan svettingen reduseres ved bruk av 20% aluminiumklorid hexahydrat i alkohol på tørr hud. Luktende fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat - fotbad eller antiseptisk vask.

I noen tilfeller har man hatt god effekt av å injisere botulinumtoksin i armhulene, men behandlingen er kostbar og utføres kun på enkelte spesialavdelinger (hudavdelinger).

Kirurgisk behandling av slike plager kan du lese om i vedlagte artikkellink.

Jeg synes legen din skal ta dette problemet ditt alvorlig og utrede deg for en evt grunnsykdom og videre undersøke hva som er best egnet behandling for deg - det finnes altså en del alternativer som kan forsøkes.

Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn