Plaget med rødming

Spørsmål

Hei!

Jeg har i årevis slitt med rødming. Jeg har forsøkt alt av lasere, terapi, kremer, osv, så jeg trenger ikke råd om å f.eks. snakke med hudlege (Det har jeg gjort masse allerede).

Jeg forsøker nå medisiner, da jeg kun ønsker å benytte ETS-operasjonen som absolutt siste nødløsning (Da jeg håper det vil komme bedre alternativer i fremtiden, så å gå på medisiner midlertidig ser jeg som overkommelig). Av de medisinene jeg har forsøkt så har betablokkere uten tvil gitt best effekt. Jeg har tidligere tatt propranolol for stressede situasjoner (presentasjoner f.eks.), men jeg trenger noe jeg kan ta hver eneste dag, og som virker hele dagen. Jeg har nå begynt med atenolol da jeg har hørt den skal vare lenger og gi færre bivirkninger. Jeg har allerede merket at denne ikke fungerer hele dagen.

Så til mine spørsmål:
1. Finnes det en beta blokker, eller tilsvarende medisin, som man kan ta f.eks. hver morgen og så virker det mot rødming hele dagen (24 timer)?
2. Den aller verste bivirkningen jeg har er uten tvil veldig tretthet. Hadde jeg kunne kvittet meg med denne, kan jeg fint leve med andre mindre bivirkninger, og leve godt med dette som løsning på problemet mitt. Å redusere dosen er ikke aktuelt, så det jeg lurer på er: Kan man ta en medisin sammen med betablokkeren, som enten motvirker trettheten eller skaper mer energi? Etter å ha googlet litt virker det som Concerta eller Ritalin er noe å prøve. Men, betablokkere virker jo ved å roe ned "fight and flight" delen ved nervesystemet, ved å blokke Noradrenalin. Meg bekjent øker mange stimulanter sensitiviteten til dette, så det vil jo ikke være stimulanter jeg antar man burde velge. Hva med f.eks. Modafinil? Eller noe annet?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

1. Hvis man skal prøve en beta-blokker mot rødming er en ikke-selektiv medisin som propranolol vanligvis førstevalg. Det er ikke alle som har effekt av medisinen, men for enkelte kan den fungere godt. Halveringstiden er ca. 5 timer, så varer ikke hele dagen. Det er derfor vanlig å ta propranolol delt opp som flere mindre doser. Hvis propranolol hadde god effekt kan du snakke med legen din om det. Atenolol er en selektiv betablokker, med noe færre bivirkninger, og lenger halveringstid (men ikke en hel dag).

2. Concerta, modafinil og Ritalin brukes ikke mot rødming, eller som kombinasjonsbehandling. Det er ulogisk, og har flushing som en potensiell bivirkning.

3. Catapresan vurderes i enkelte tilfeller.

Så hva bør du gjøre?
Oppsøk den legen som behandler deg, så kan dere se på alternativer og sette opp en plan sammen.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn