Pityriasis versicolor

Spørsmål

hei. I vinterferien var jeg på ferie i egypt- etter et par dager fikk jeg mange munnsår i munnen (ca 5stk store). De forsvant etter et par uker, men da dukket noen røde hudutslett opp. Først på magen, så på ryggen. Vet ikke om dette hadde noen sammenheng m munnsårene. Uansett- jeg dro til legen og han trodde det var pityriasis rosea og sa de kunne være der i opptil 3mnd. De forsvant etter ca. 1mnd. Men, og det er dette jeg lurer på, nå har de gått over til å bli hvite. Jeg er ikke sikker, men tror de sitter akkurat på samme sted som de røde. Er det fortsatt pityriasis? De er egentlig ganske vanskelig å se, men i spesielle lys er det tydelig. Har lest om pityriasis vercicolour, men jeg hadde jo rosea. Kan jeg først ha det ene så det andre eller er dette egentlig det samme. Kan det være noe helt annet?

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er helt umulig å stille noen huddiagnose pr internett, da man stort sett stiller slike diagnoser ved å observere utslettet pasienten pasienten har.

Men ut fra det du forteller, virker det mest sannsynlig på meg at det ikke var pityriasis rosea du hadde, at denne diagnosen var feil, og det er p.versicolor du hele tiden har hatt. Men dette er bare "kvalifisert gjetning" og ingen sikker diagnose fra min side, la det være sagt.
Dette tenker jeg på bakgrunn av det du sier om at de nå er blekere enn resten av huden og at du tror de sitter på samme sted som de satt da de var røde.

P.rosea og p.versicolor er IKKE samme sykdom.
P.rosea har ukjent årsak, har ingen behandling, og forsvinner av seg selv, og p.versicolor er en soppinfeksjon i huden, som kan behandles med soppkremer. Den smitter forøvrig ikke, det er en sopp som vanligvis finnes på normal hud.

Jeg synes du skal få undersøkt dette nærmere, enten hos din fastlege eller en hudlege, for å få en sikker diagnose. Blant annet fordi du kan få behandling dersom det er p.versicolor.

Forøvrig virker det ikke sannsynlig at munnsårene du hadde, har noe med saken å gjøre.

Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn