Pityriasis versicolor ?

Spørsmål

Hei! Har lest noe om Pityriasis versicolor. Jeg har hvite flekker på huden, med en rød prikk i midten. Har hatt dette i mange år, men kanskje noe mer nå. Kan dette være pityriasis versicolor? Kan det skyldes mye sol? Hva kan jeg bruke mot dette i så fall?

Mann, 25 år

Svar

Hei !

Pityriasis versicolor er en hudinfeksjon med gjærsoppen Pityrosporum ovale, som også kalles Malassezia furfur. Dette er en sopp som normalt finnes på huden til de aller fleste av oss, men unntaksvis blir den årsak til en hudinfeksjon. Den er ikke smittsom. Tilstanden kjennetegnes ved en rekke mindre hudflekker med mindre pigment enn vanlig. ("Hvite")
Ofte ser man flekkene tydeligere om sommeren, da de angrepne hudområdene ikke blir brune slik som resten av huden. Hvis du har merket dette, øker det sjansen for at det er denne sykdommen.
Du beskriver en rød prikk i midten. Dette er ikke spesielt typisk for Pityriasis Versicolor, men jeg kan heller ikke utelukke det av den grunn.
En sikker diagnose kan du kun få ved å la en lege se på utslettet, evt at legen også tar et avskrap av huden for undersøkelse i mikroskop.
Hvis du da får bekreftet denne diagnosen, så er den rimelig lett å bli kvitt med forskjellige typer anti-sopp kremer m.v., som man får på resept.
Du spør om man kan få Pityriasis versicolor av mye sol. Nei, årsaken er alt denne soppen. Men varmt og fuktig klima generelt kan fremprovosere det, og i tropiske strøk har ca 50% av befolkningen Pityriasis versicolor.

Håper dette gav det svar på dine spørsmål, og lykke til !

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-