Pigmentflekker

Spørsmål

PIGMENTFLEKKER
De siste årene har jeg begynt å få pigmentflekker/områder i ansiktet - på begge kinnbeinene og i deler av det ene kinnet. Problemet, i tillegg..., er at huden i disse områdene er blitt "irritert" denne våren/sommerene. Spesielt området i kinnet svir. Det føles som om det "arbeides" inne i huden. Det flasser ikke. Jeg er henvist til hudlege, men det var umulig å få time før i oktober... Fastlegen sier at han ikke kan gjøre noe.
Følgende kan nevnes: Huden min er ømfintlig selv om jeg er mørkhåret, jeg bruker høy faktor og caps når jeg er i sola, jeg har litt "røde kinn" fra naturens side og jeg har en eldre søster som har masse pigmentflekker i ansiktet.
Det jeg ønsker svar på, er:
1. Hva kan grunnen være til at huden er blitt irritert? Finnes det salver e.l. som jeg kan smøre på? Kan det være en sammenheng med "de røde kinnene"?
2. Hvordan bør jeg "opptre" sommerstid? Frykten for å få et ansikt "dekket" av pigmentflekker gjør at jeg får dårlig samvittighet når jeg er i sola. Kan jeg gjøre noe for å ikke få mer "flekker"?
3. Jeg vet at pigmentflekker kan behandles, men er dette effektivt?

Som du sikkert skjønner ødelegger disse problemene solgleden for meg.

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Hudforandringer hører til blant det vanskeligste å gi fornuftige råd om pr internett, da man som lege mister den viktigste informasjonen det å se hudforandringene med egne øyne. Mine råd og vurderinger blir derfor kanskje noe generelle.

Jeg synes det du beskriver, klinger i retning av solskadet hud. Dette ut fra beskrivelsen din om at du har en ømfintlig hud generelt, og at der er oppstått pigmentforandringer og irritasjon, og at symptomene er forverret nå som sommeren er kommet og der er mer UV-stråler.
Jeg kan imidlertid ikke stille denne diagnosen (eller noen andre) med sikkerhet, pga at jeg ikke kan se hudforandringene dine selv, så det er da slik at du må få en hudlege til å vurdere dette for å få sikre svar på hva det er.
Jeg forstår at det er beklagelig å vente så lenge som til oktober for å komme til hudlege. Der er imidlertid en del ting å vurdere i den sammenheng:
1) hvis du er henvist til en hudlege på et sykehus (hudpoliklinikk) så husk at der er fritt sykehusvalg i Norge, og du kan da be fastlegen din undersøke hvor man får raskere time enn det du har fått nå. Der er store forskjeller ute og går.
2) Hvis du er henvist til en privatpraktiserende hudlege, så kan du jo undersøke om der er andre som har kortere ventetid. Ta for deg gule sider og ta en telefonrunde, og finner du en hudlege som har kortere ventetid, så ber du fastlegen din å om sende henvisningen dit.

For å gi gode og riktige medisinske råd og riktig behandling, inkl for hudplager, så er man alltid avhengig av å ha en diagnose først, slik at man vet hva man gir råd i forhold til. En sikker diagnose har jeg jo som sagt ikke i ditt tilfelle, og da blir det vanskelig å gi råd og svar på dine konkrete spørsmål om behandling.

Når deg gjelder salver å smøre på, så blir nok det viktigste å sørge for høy nok solfaktor, samt enda bedre å holde seg i skyggen mellom kl 10 og 14, da UV-bestrålingen er høyest. Dette er forøvrig et generelt råd som gjelder alle som vil ta vare på huden. Hatter og caps er også bra, som du nevner selv.
Hvis dine pigmentflekker er solskade, (vi får se hva hudlegen sier), så er det vesentligste du kan gjøre for å forhindre videre skade, igjen å beskytte huden på den måten som er beskrevet ovenfor.
Jeg vil også nevne at du med fordel kan ta tilskudd av betakaroten, som du får på helsekostforretninger og endel apotek, dette gjør huden mer motstandsdyktig mot solforbrenningen, og man får en dypere brunfarge som igjen beskytter. I tillegg er betakaroten en sterk og bredspektret antioxydant, som på den måten har en rekke gunstige virkninger for helsen forøvrig.

Beklager at dette ble litt generelt, men jeg håper at jeg har forklart hvorfor det nærmest pr definisjon må bli slik, når det gjelder diagnostikk og behandling av hudproblemer over internett.

Ønsker deg lykke til, og nyt sommeren med hatt, solfaktor og betakaroten !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-