Petecchier

Spørsmål

Hei jeg har en sønn på 9 år ,oppdaget i dag at ha har petekkier rundt begge øynene,spesielt venstre øye. Kan man få slikt plutselig uten spesiell grunn ?
Er det normalt /ufarlig ? Han er ellers frisk og rask .
Er jo litt engstelig siden vi har hatt en datter med AML ,men hun var allmen syk i tillegg til å ha petekkia ,noe han ikke er .Han hadde det ikke dagen før, fått dette i løpet av natta tydeligvis .

Mann, 9 år

Svar

Hei.

Petecchier er små blodutredelse like under huden, som er blårøde i farge og ikke forsvinner når man trykker på dem, f.eks. med et gjennomsiktig glass.
Det er et av alarmsymptomene ved hjernehinnebetennelse, men da ser man jo vanligvis i tillegg en syk person med høy feber, nedsatt almentilstand og evt stiv nakke i tillegg.

Spesielt barn kan få petecchier av kraftig hoste. Har barnet hostet i det siste, så kan det være en grunn.

Siden dette teoretisk sett kan henge sammen med hjernehinnebetennelse, og jeg ikke har mulighet for å utelukke dette for dere via internett, så synes jeg ikke at jeg kan la være å anbefale dere å få dette sjekket hos en lege snarest.
Hvis barnet har utviklet feber, forkjølelsesymptomer, nedsatt almentilstand, fått flere eller større petecchier eller nakkestivhet etter at dere skrev deres spørsmål her, så er dette en hastesak og dere må ringe 113 umiddelbart.

Men det er altså fullstendig mulig, og ikke helt uvanlig, å få blodutredelser i huden uten at der foreligger en hjernehinnebetennelse også, f.eks. via hoste.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-