Perioral dermatitt

Spørsmål

Hei,jeg er en dame på 58 år som i ca halv år har fått noe små utslett ved munnen.Vært med hudlege og ho trudde d kunne være perioral dermaditt. Ho sa jeg har det veldig lite men kunne tilby meg en kur som jeg ikkje husker navnet på.Jeg sa jeg ville vente litt men vil høre hva du mener om jeg barebør starter på det.. Hun gav meg og et råd om svart te som jeg kunne legge på utslettet x2 pr dag i en uke. Jeg synest det har roet seg litt ,har det på venstre side i munnviken. Nå har det kommet et lite et på høyre side bare noen millm,det har og vært noen små på neseroten men borte nå. men det jeg lurer på er om jeg bare skal starte en kur slik at det ikke utvikler seg voldsomt. nå er det bare et område på et par cm men det forandrer seg stadig. klør litt og når jeg leser om denne hudlidelsen er det sånn det er.små kvise med litt kvitt inni som nesten ikke er synligJeg står på Valtarsan 80 mg om det har noe å si viss jeg starter en kur.Det kan vel bli verre når jeg tenker på det og. Har brukt mye fuktighetskrem som sikker har blitt for mye for huden.hva er den beste kuren for dette,.takker for svar.

Kvinne 58
Svar

Hei! Din alder og lokalisering av utslettet taler veldig for perioral dermatitt. Hudlegen mente nok tetracykliner som behandling. Det er egentlig et antibiotika,men har god effekt på kviser og perioral dermatitt. Behandlingen strekker seg over flere uker og effekt kommer etter 2-3 uker, men stor individuell variasjon. Det er viktig å beskytte seg mot sollys under slik behandling med høy solfaktor/Klær. Grunnen er at medisinen kan gi fototoksisitet med rask forbrenning. Om du skal ta en slik kur er avhengig av hvor plagsomt utbruddet er for deg. Det høres ut som du har en mild form og vil sannsynligvis ikke bli mye verre selv uten behandling. Det finnes også en lokal krem rozex på resept som kan kombineres Evt brukes alene. Ta opp dette med fastlege/hudlege. Overdrevent bruk av Fuktighetskrem kan forverre utslettet, men det er avhengig av hudtype og produkt ( tilsetningsstoffer mm). Kortison kremer pleier å forverre utslettet betydelig.