Periokulær dermatitt

Spørsmål

Jeg har fått stilt diagnosen periokulær dermatitt og har som behandling for dette gått på oxythetral i ca. 10-12 uker. Denne behandlingen har imidlertid ikke hjulpet og nå har i tilegg et par av klumpene rundt øynene blitt røde og såre. Finnes det noen annen behandling for dette problemet - evt. noe salve som kan brukes? Skulle gjerne blitt kvitt disse skjemmende klumpene.

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Selve diagnosen betyr eksem rundt øynene. Vanligvis brukes denne diagnosen på et utslett som er symmetrisk rundt øynene, rødt med noen mer røde flekker og eventuelt pussfylte klumper. Ligger det rundt munnen kalles det perioral dermatitt.

Årsaken er delvis ukjent, men man tror at bruk av kortison, sminke, sollys, varme, sår hud, hormonelle faktorer spiller inn og at det i tillegg oppstår en infeksjon med en mikrobe av ett eller annet slag.

Behandlingen består i å være forsiktig med potensielt irriterende stoffer i dette området, som feks sminke, kremer, rensemidler. Hvis man skal behandle kan man bruke en svak krem uten tilsetningsstoffer og i tillegg tabletter, da gjerne tetrasykliner eller såkalte makrolider. Oxytetral er et tetrasyklin. Noen ganger bruker man Elyzol krem som inneholder metronidazol.

Vanligvis går dette over i løpet av noen uker, og med behandlingen blir de aller, aller fleste friske. Hvis du har hatt dårlig effekt av Oxytetral bør enten dosen endres eller du bør få et annet medikament. Kanskje du vil ha nytte av Elyzol i tillegg. Dette må imidlertid legen din avgjøre ut fra hvordan utslettet ser ut nå.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-