Overdreven svetting

Spørsmål

Hei,

Jeg har noen spørsmål om en lidelse som heter hyperhidrose og jeg håper du kan gi meg litt mer informasjon. Jeg håper det er riktig å skrive til nevrologen om dette (evt, er det noen andre av legene som vet noe om hyperhidrose?).

Jeg har siden jeg var 12 år gammel vært sterkt plaget av hyperhidrose, dvs ekstrem svetting på hender, under armene og på føttene. Jeg frøs konstant pga av dette, da klærne ble våte og hendene var oppsvulmede og røde. Den eneste gangen jeg kunne oppleve å ikke svette var rett før jeg sovnet om kvelden. Jeg ønsket bare å dø. Det var fullstendig invalidiserende sosialt og på skolen, da det så og si var umulig for meg å skrive på et ark, fordi det ble så vått. Da jeg var 17 år var jeg imidlertid så heldig å møte en lege som forstod dette problemet og hvor hemmende dette var på livskvaliteten min.

Jeg fikk utført en operasjon der kirugen gikk inn med endoskop i brysthulen, og nervene som styrer svetteproduksjonen ble skåret over.

Dette var meget vellykket for svettingen under armene og på hendene og jeg er glad for at det gikk så bra. Føttene er imidlertid like svette, om ikke verre og jeg må skifte sokker etter 20 min om de skal være noenlunde tørre. Dette medfører konstant våte og kalde føtter (og påfølgende urinveisinfeksjoner).

Nå er jeg imidlertid livredd: på den venstre hånden er det gradvis begynt å komme tilbake. Er det noen mulighet for at svettingen kan bli like ille som det var før operasjonen?

Jeg har følgende spørsmål:

Hva kan ekstrem svette skyldes. Blir det forsket noe på dette området? Jeg har møtt leger som tror dette har psykiske årsaker og nervøsitet. Svettingen blir verre når jeg er anspent, men den er nesten like ille når jeg er avslappet også. Andre leger har ikke kunnet gi noe svar, bare sagt at noen svetter mer enn andre osv.

Kan lidelsen komme tilbake etter operasjon, der nervefibrene som styrer svetteproduksjnoen er skåret over? Kan disse nervene vokse sammen igjen etter noen år?

Er det påvist at dette er arvelig?

Hvilke behandlingsmetoder finnes? (aliminiumklorid virker ikke for mitt vedkommende. Jeg har også prøvd strømbehandling uten virkning).

Jeg håper å kunne få mer informasjon om denne lidelsen, slik at jeg kan finne årsaken og evt gjøre noe med den om mulig, og ikke bare gjøre noe med symtomene.

Kan du hjelpe meg? Er det noen jeg kan kontakte som vet mer om hyperhidrose og evt forsker på dette? På forhånd takk!

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Overdreven svetting (hyperhidrose) kan være et større sosialt handicap enn mange er klar over. De fleste av oss mennesker får øket tendens til svetting i stressende og/eller uvante situasjoner. For de som er rammet av lidelsen hyperhidrose er imidlertid denne i utgangspunktet normale fysiologiske reaksjonen abnormt øket, og svettetendensen er øket i de fleste av livets situasjoner. Dessverre har denne lidelsen falt mellom mange av stolene i den medisinske verdenen, og det er ingen enkelt medisinsk spesialitet som "kan alt" om lidelsen. Dette er kanskje en av grunnene til at Lommelegen tidligere har hatt mange spørsmål om dette. Det er gode og innsiktsfulle omtaler av overdreven svetting i blant annet disse linkene her på Lommelegen:
http://www.lommelegen.no/art/art2578.asp
http://www.lommelegen.no/art/art1698.asp

Du spør om nevrologen er den rette å skrive til om dette. Nevrologien er bare en av spesialitetene som har med dette å gjøre. Jeg kan gi deg så gode svar jeg kan ut fra mitt ståsted, og kombinert med den informasjonen du allerede har etter å ha levet i flere år med lidelsen, samt linkene over og de tidligere svar om svetting her på Lommelegen, håper jeg du får et utfyllende bilde av hva man vet om sykdommen så langt.

Din sykehistorie er dessverre ganske typisk. Mange går i årevis med denne lidelsen uten å få hjelp. En av årsakene til dette kan være at avgrensningen mot en "normalt øket" svettetendens i noen tilfeller kan være vanskelig. Derav kommer sannsynligvis også myten om at sykdommen har psykiske årsaker, noe som er helt uriktig. Det er gjort studier som ikke viser noen sammenheng mellom hyperhidrose og psykiske lidelser (annet enn de psykiske plagene som av og til kan komme som et resultat av sykdommen, men aldri som en årsak til sykdommen!).

Når du spør om hva sykdommen skyldes er derfor svaret at den i hvertfall IKKE har psykiske årsaker. Det er imidlertid gjort flere studier som antyder arvelighet som en del av årsaken. Forskningen så langt antyder at sykdommen arves uavhengig av kjønn, og at det holder å få arveanlegget fra en av foreldrene for å kunne få sykdommen. Den arves imidlertid ikke absolutt, i den forstand at det langt i fra er alle barn av en person med hyperhidrose som vil få sykdommen. Det er derfor grunn til å tro at arvegangen enten er ganske kompleks, eller at det finnes en annen og ikke-arvelig faktor som må være tilstede i tillegg til det spesielle arveanlegget for at sykdommen skal bryte ut. Det er foreløbig gjort lite forskning på dette, men arvelighetsforskning er veldig "i vinden" for tiden, og det er grunn til å tro at flere forskningsresultater vil foreligge etterhvert.

Du skriver at svettingen blir enda verre når du er anspent. Som jeg nevnte i første avsnitt er øket svetting i stressede situasjoner normalt for alle mennesker. Selv om du har denne lidelsen vil du ha din normale stress-svetteøkning i behold, og det er derfor helt naturlig at du blir enda verre i slike situasjoner.

Den operasjonen du gjennomgikk, med avskjæring av de nervefibrene som styrer svetteproduksjonen (og som du kan lese mer om på linkene over), har etterhvert blitt akseptert som den mest effektive av behandlingsmulighetene. På grunn av de av og til svært plagsomme bivirkningene forbeholdes den imidlertid bare de som er svært sterkt plaget, og der annen behandling allerede er forsøkt. Operasjonen hjelper ikke mot overdreven svetting i bena. Bivirkningene etter operasjonen er først og fremst øket svetting på andre deler av kroppen, ensidig hengende øyelokk og øyeplager, samt tørrhet i hendene. Hos noen få som gjennomgår operasjonen kan plagene komme tilbake etter kortere eller lengre tid. Årsakene til dette kan være mange, og gjenvekst av de ødelagte nervene kan en sjelden gang også forekomme. Siden det finnes mange årsaker, er det selvsagt umulig for meg å si hvorfor du har begynt å få igjen svetteplagene på den ene hånden. Dersom problemet tiltar, og påny blir svært plagsomt for deg, synes jeg du bør ta opp dette med den legen som henviste deg til operasjonen.

Når det gjelder annen type behandling enn operasjon, er den vanligste og mest effektive ved sterkt øket svetting i armhulene, bruk av aluminiumklorid på huden. Dette skal brukes hver kveld i noen dager på tørr hud, og deretter 1-2 ganger ukentlig ved behov. Du skriver ikke hvorvidt du har forsøkt dette i armhulene, eller på hender og føtter. Brukt på hender og føtter har det ofte liten effekt. Det er forsøkt en lang rekke andre preparater mot tilstanden, både til pensling og i tablettform, men ingen av disse har vist tilstrekkelig effekt, og ofte med uakseptable bivirkninger.

Strømbehandling er ofte effektivt ved sterk svetting på hender og føtter. Legemsdelen holdes da ned i et kar med vann før det settes en lav strømstyrke gjennom vannet. Ingen vet helt riktig hvorfor dette virker. Behandlingene må gjentas daglig eller annenhver dag, og effekten kommer ofte ikke før etter 10-12 behandlinger. Jeg vet ikke hvor lenge du forsøkte denne behandlingsformen, men det er kjent at noen ikke har effekt av dette selv ved lang nok bruk.

I utvalgte tilfeller går det også ann å operere vekk svettekjertler i armhulene mot overdreven svetting her. Slik operasjon utføres av plastikkirurger, og effekten er ofte god og varig.

Som du forstår har du nok forsøkt det meste av den behandlingen som er dokumentert effektiv. Det skjer imidlertid stadig nyvinninger også innen dette feltet, og dersom du tar kontakt med foreningen Rød (se linkene over for kontaktopplysninger) vil de forhåpentligvis kunne hjelpe til med å holde deg oppdatert videre.

Jeg håper dette hjalp deg et lite stykke videre i å forstå og å leve med din sykdom. Husk også på at selv om lidelsen din er kronisk, vil tendensen til svetting ofte avta med alderen.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn