Ømt kviseliknende utslett på nesen

Spørsmål

Hei!
I juni 2017 fikk jeg en underbygd kvise på nesen. Etter denne kvisen så hadde jeg ikke flere, men nesa begynte å bli ganske rød hvis jeg ikke hadde på sminke. Men når august måneden kom, så har jeg hatt underbygde kviser på nesen omtrent hele tiden. Det gjør vondt, har oftest en om gangen, og rett etter at den har sluttet å gjort vondt, så kommer det en ny et annet sted på nesen. Det er ikke på samme sted hele tiden, men det er alltid på tuppen av nesa, forskjellige steder der. Jeg er flink med hudpleie, sover omtrent aldri med sminke og vasker huden før jeg legger meg, bruker sminke sånn 3 ganger i uka og har brukt samme sminkeprodukt i to år, så ingen forandringer der. Jeg har aldri slitt med kviser, og er omtrent helt kvisefri i resten av ansiktet. Huden min er ganske tørr til vanlig og bruker fuktighetskrem hver dag, bruker samme produkt, men har skiftet et par ganger og virker ikke som kvisene skyldes kremene. Jeg er likevel veldig oljete på nesa og har noen synlige porer som jeg ikke har i resten av ansiktet. Leste meg opp på perioral dermatitt, men det så mer utslettlignende ut. Jeg får aldri vanlige kviser på nesa, kun underbygde, vonde og veldig røde.

Vet du hva dette kan være, og hva som kan hjelpe?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Hva gjelder årsak er det noen muligheter. Hvis det er et punkt hvor det kommer en dyp øm kvise tilbake hele tiden kan det være en talgcyste. Det er en liten «cyste» som ligger under huden, og kan bli betent i perioder. De vil stort sett kun være i et enkelt område, så hvis det er flere ulike partier om gangen er det mindre sannsynlig. Ved en talgcyste vil man ofte kjenne en kul som ligger under huden. En tilstand man bør vurdere er rosacea. Det er relatert til perioral dermatitt, og ses som rødhud med betente som røde partier i seg. En variant av det rammer kun nesen. Det kan også være relatert til fet og seboreisk hud i området.

2. Behandlingsmessig synes jeg du bør gå steget videre og la en lege, og helst hudlege, vurdere behandlingen og årsak. Både for akne, rosacea og talgcyster har vi i dag gode behandlinger. Ikke sjelden vil noen trenge tabletter. Mest brukt her er bruk av tetracyclin som er betennelsesdempende. Ved langvarige plager kan man også vurdere isotretinoin.

Svaret over blir generelt, men håper det er noen råd som er til hjelp. I første omgang oppsøk en hudlege der du bor, så er jeg sikker på du vil få godt hjelp videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-