Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om hvordan hud og slimhinner dekker penis

Spørsmål

Hei. 1) Hvis man berører skjeden med penisen på utsiden av skjeden noen ganger, men ikke fører penisen inn i skjeden i det hele tatt, er det mulig å bli hiv-smittet? 2) Er det slik at man finner slimhinner på penishodet hvor utgangen til urin befinner seg? Takk

Mann 28
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Penis er et sammensatt organ, også når det gjelder overflate. Glans penis er dekket av det som kalles plate-epithel som ikke er forhornet, i motsetning til penisskaftet hvor dette epithelet eller ansamlingen av de celler som utgjør overflaten, er forhornet, dvs. at disse cellene dekkes av noen lag med avstøtte celler som kommer innenfra og som utgjør en relativt tykk og robust overflate, omtrent som det meste av huden vår. Denne ytterveggen kalles for hudens ridderrustning. Den førstnevnte typen overflate dekker også den delen av forhuden som vender innover mot penishodet og som i de fleste tilfellene kan trekkes frem og tilbake. Plate-epitelet går ved urinrørsmunningen over i det som kalles overgangs-epithel og som igjen går over i det som kalles sylinderepithel som fortsetter å dekke urinrøret oppover.


Det skal mye til at vanlige mikrober overføres ved berøring med penisskaftet, dvs. der penis dekkes av det man kan kalle normal hud. Men både på glans og innsiden av forhuden er overflaten ikke så beskyttet, jfr.ovenfor, slik at her kan mikrober overføres, ikke minst condylomer eller kjønnsvorter f. eks. Hos noen går sylinder-epithelet langt frem i urinmunningen og da kan også  denne delen av urinrøret være mottagelig for vanlige bakterier, som chlamydia, gonore.-bakterien etc. Og så veldig mye berøring mellom disse mer slimhinnelignende delene av penis og de vaginale slimhinner skal ikke til før eventuell smitte kan skje. 


Når det gjelder endel andre mikrober og HIV i særdeleshet så er HIV-viruset forholdsvis lite smittsomt slik at det skal endel til før HIV overføres på den måten du tenker på i spørsmålet ditt. De aller fleste som er blitt HIV positive er smittet ved et vanlig samleie, dvs. en aktivitet hvor slimhinnene gnis mot hverandre over tid slik at viruset da overføres fra mikrosprekker i den enes slimhinne til mikrosprekker i partnerens slimhinner og viruset på den måten trenger inn i de dypereligggende lagene av overflatestrukturene og føres vider av blodstrømmen.  Selv ved et vanlig samleie er den statistiske sjansen for overføring av HIV særdeles liten.   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-