Økning i antall føflekker

Spørsmål

Jeg har i de senere årene fått flere og flere brune føflekker på kroppen. Spesielt på bena og armene. Hvorfor får man føflekker og er det noe man kan evnt spise for å unngå å få så mye på kroppen?. Jeg er forsiktig i solen, og tar heller ikke solarium. Får også brune pigmentflekker i ansiktet når jeg er i solen, og dette synes jeg er skjemmende. Disse flekkene går heller ikke bort.Jeg har mørkt hår og får ganske fort farge. Jeg blir sjelden brent.Jeg tar ingen medisiner.

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

For å svare først på spørsmålet ditt om hvorfor man får føflekker. I huden vår har vi to typer celler som produserer pigmenter. De vanligste er melanocytter og det er disse som gjør at vi blir brun i huden av sollys. Når sollyset treffer melanocyttene skiller de ut et pigmentstoff som heter Melanin. Grunnen til at kroppen er innrettet slik er at jo mørkere huden er, jo kortere trenger sollyset inn og jo mindre skade kan det gjøre, det er altså en beskyttelsesmekanisme.
I tillegg til melanocyttene inneholder huden også nævusceller og de er disse som forårsaker de vanlige føflekkene (nævus = føflekk). Nævuscellene er nært beslektet med melanocyttene men de er ikke like følsomme for sollys. Når nævuscellene blir stimulert kan de vokse, dele seg, og skille ut pigment, det er dette som blir føflekker.

Hva som bestemmer hvor mange føflekker et menneske vil få er ikke helt klarlagt, men arvelig disposisjon og sollys (UV-lys) spiller en helt klar rolle.
Antall føflekker hos forskjellige personer varierer sterkt, vanligvis ligger det mellom 20-50, men noen har langt flere. Som oftest når man sitt høyeste antall når man er mellom 30-40 år, etter dette begynner antallet å synke gradvis.

Du skriver i spørsmålet ditt at du lett blir brun og sjelden solbrent. Dette tyder på at du har mange melanocytter i huden slik at du får produsert mye melanin. I tillegg er nok disse cellene dine ekstra følsomme for sollys slik at de ikke trenger så mye sollys før de begynner å produsere pigment. Som jeg skrev over så er nævuscellene nært beslektet med melanocyttene og da er det sannsynlig at også disse cellene dine er ekstra følsomme for stimulans fra sollys, noe som kan forklare at du får mange føflekker.

Når det gjelder de brune flekkene du får i ansiktet når du er ute i solen, så er det litt vanskelig å vite hva det er når jeg ikke vet størrelsen på dem. Hvis de er på størrelse med vanlige føflekker så høres det ut som en tilstand som kalles Lentigo Solaris. Dette er en godartet tilstand som karakteriseres ved pigmentflekker på områder av kroppen som er mye utsatt for sollys. Man regner det som et av hudens aldringstegn og er egentlig mest vanlig hos personer med ganske lys hud.
En annen ting som ofte gir slike forandringer i ansiktshuden er bruk av p-piller, men du skriver at du ikke bruker medisiner så det gjelder vel ikke deg. I slike tilfeller vil det ofte hjelpe å skifte p-pille merke.

Når det gjelder hvordan man skal unngå å få føflekker, så er det ikke så mye man kan gjøre utenom å være forsiktig med soling og solarium. Vær også nøye med bruk av solkrem.
Så vidt jeg vet finnes det ingenting man kan spise for å unngå føflekker.
Når det gjelder behandling av Lentigo Solaris, så er som sagt dette et av hudens aldringstegn. Som du vet så finnes der hundrevis av hudpleieprodukter på market som hevder å kunne forhindre eller reparere aldring i huden. Imidlertid er det kun et stoff som har en bevist virkning og det er vitamin A syren tretinoin. Hvis den brukes jevnlig og på riktig måte kan dette stoffet ha en veldig god virkning på hudens aldringstegn, slik som små rynker og pigmentflekker. I Norge selges den som krem under navnet Aberela, og så vidt jeg vet trenger du resept for å få tak i den.

Jeg vil tilslutt anbefale deg å få fastlegen din til å se på føflekkene dine og vurdere om du skal henvises videre til hudlege. Det er alltid en god ide å få sjekket føflekker som forandrer seg, både i form og i antall.

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-