Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Normale strukturer på penis

Spørsmål

Hei. Jeg er en 17 år gammel gutt, har IKKE hatt sex. Likevel, har jeg så lenge jeg kan huske hatt disse «vortelignende» klumpene/nuppene som ligger under forhuden. Jeg har veldig mange av disse - mange små som ligger tette inntil hverandre, og noen få av dem er «store», og som ser ut som vorter. Jeg har også lest at lite vask og dårlig hygiene nedentil i tidlig alder kan føre til sopp, blant annet. Jeg har alltid hatt mye forhud, og tenker det kan ha vært «urent» på penis i ung alder. Nå vasker jeg penis hver dag, grundig, og uten såpe. Vet dette kan oppfattes som veldig rart - men, jeg ville finne ut om dette kunne være noe arvelig. Jeg har en yngre bror på 8 år, og jeg fant ut at han også hadde disse små tettliggende, vortelignende klumpene under forhuden. Jeg må bare presisere at alle disse nuppene og vortelignende klumpene ligger UNDER forhuden, alstå når man drar den ned, og at jeg har hatt disse så lenge jeg kan huske. De svir ikke i det hele tatt, de bare er der. Noen ganger når jeg drar ned forhuden kan det ligge et hvitt belegg på penis som lett skrapes av, og kan lukte litt vondt. Har også et hvitt belegg bakerst i tunga som lett skrapes av. Skyldes ikke dårlig hygiene (pusser tenner hver dag). Det ene bilde er hentet fra Google, og er relativt samme tilfelle som jeg har. Markert med en stjerne. Jeg vil ikke gå til lege, og ville satt pris på et svar fra deg. Syntes dette er veldig flaut, og er ofte lei meg pga dette. Finnes det kremer som kan fjerne slikt? Tusen takk for svar på forhånd.

Mann 17
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Alle de små gullige punktene som synes å ligge langt nede i hudoverflaten og som du ikke har noen plager fra (temmelig likt det bildet du har lagt ved fra en bok) er normale talgkjertelstrukturer som alle menn har, noen flere og andre færre. De hører til mennens genetiske "make-up". De skal det ikke gjøres noe med, det er helt normalt. Fortsett med normal hygiene som lett vask med mild såpe ved dusjing, ikke noe annet. Dårlig hygiene fører ikke til sopp, som det hos deg ikke foreligger noen tegn til. Det hvitlige belegget som du beskriver er også helt normalt og skilles ut av de normale kjertlene som du har på penis. Hvis det en og annen gang er plagsomt kan du bare skylle med lunkent vann og forsiktig arbeide det bort med fingrene. 


Det som sees på bildene er noen få, litt større strukturer på grensen mellom forhudens bakre feste og resten av penis. De ser runde ut og adskiller ser fra de før nevnte små gullige. Jeg kan ikke helt sikkert si noe bestemt om hva det kan være, de kan ligne litt på et som kalles kjønnsvorter eller condylomer, men siden du ikke har hatt sex er det eventuelt noe gåtefullt hvordan du har fått dem, medmindre du kanskje kan ha hatt noen episoder med oral sex, det er veldig vanlig før man kanskje starter å ha samleier. For å få klarhet i dette bør du snakke med en lege eller noen annen helsearbeider slik at det kan bli avklaret. De er i seg selv ikke farlige og pleier å gå bort av seg selv i løpet av noen måneder. Men mange liker ikke å ha dem og dessuten kan de overføres til en partner ved sex. De kan fjernes ved enkel behandling.  


Leger og andre helsearbeidere er veldig vant til å se på slike tilstander og du behøver ikke sjenere deg for dette, slikt ser de på hver dag. Lykke til og god bedring !