Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Neglsmerte

Spørsmål

Hei.
Jeg har hatt smerter i lilletåen i flere år. Smerten er under tåneglen. Nå har jeg begynt å stå på alpint, og da blir smerten uutholdelig og hindrer meg i å drive med det jeg liker best. Det er ikke inngrodd negl. Fastlegen og et medisinsk senters lege har sagt fotsopp. Men når jeg leser om fotsopp, så skjønner jeg ikke at det er denne som kan skape så sterk smerte i lilletåen?
Tåen er svakt rødlig når den blir skikkelig vond, men ikke typisk betent rød, og den er heller ikke varm. Neglen har normal farge. Jeg opplever en ilende smerte midt under tåneglen ved berøring, når jeg så vidt er nær den. Vondt å komme borti sokken når den tas på om morgenen. Tar til tider til tårene pga smerter. Smerten er verre ved berøring imot vektsretning enn med vekstretning. Ved trykk fra sko (alpinsko) en dag, vil smerten neste dag være enda mer merkbar. Tåneglene på lilletærne mine ser heller ikke vanlige ut. De vokser sakte og er som en rull med negl? Litt vanskelig å forklare. Er også som det vokser et "skjell" av negl som jeg kan pille av på den tåen jeg har mest vondt i. Har til tider litt smerter i andre lilletå også, men kan ikke sammenlignes med den som er verst. Har ikke psoriaser, allergier eller annet.
Etter å ha vært i kontakt med fastlege og medisinsk senter har jeg nå blitt henvist til enda en privat klinikk. Dette ser ut til å bli kostbart. Hva er grunnen til at ikke lege henviser meg til sykehus eller annet som ikke er så kostbart?
Håper på svar for jeg har ikke time før om 1 mnd.
Tusen takk!

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Du beskriver smerter under tåneglen på lilletåen som blir verre ved berøring og fysisk aktivitet. Dette har vart over lang tid (flere år).

Det er riktig som du skriver at det er sjelden neglsopp er veldig smertefullt. Således bør man vurdere andre muligheter hos deg. Det er flere muligheter hva dette kan være. En bør tenke på en utvekst som på fakspråket heter glomus tumor. Det er en godartet svært smertefull forandring under neglene. En kan også få utvekster i benet under neglen som kan være smertefulle (exostose, osteom, enchondrom). En kan også få små cyster (myxoide cyster) og andre utvekster under neglen som er vonde. Under neglen har man jo et ledd og ben. Både betennelse i benet (osteomyelitt) og i leddet (artritt) kan gi smerter slik du beskriver. En variant av psoriasis (Acrodermatitt Hallopeau) kan gi smerter i kun en tå med forandringer i neglen, men vanligvis da ledsaget av hevelse. En kan jo aldri utelukke soppinfeksjon helt, men vanligvis er som sagt ikke dette smertefullt.

Så hva bør du gjøre?
Jeg skjønner du er henvist til en privat spesialist. Du kan nok også henvises til et sykehus om du ønsker det, men ventetiden er kanskje lengre. Her er det noe billigere, og du må da få fastlegen din til å henvise deg hit. Det kan kanskje være en god ide å få tatt en røntgenundersøkelse av tåen. Den beste undersøkelsen er nok en MR, men noen velger å starte med et vanlig røntgenbilde først. En neglprøve til soppdyrkning hører vel også med.

Håper svaret var litt bakgrunnsinformasjon til nytte, selv om jeg ikke får gitt klarere svar. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-