Mye svetting

Spørsmål

Jeg er en ung mann, 24 år, gammel som plages mye usedvanlig mye svette i armhulene. Jeg føler jeg har prøvd alt, men ingenting ser ut til å virke. Jeg har benyttet diverse deodoranter, inkl. de fra apoteket, og ulike såper, men jeg har ikke mer en tørket meg etter dusj, før jeg er fuktig under armene igjen. Men det er kun under armene, for jeg svetter nesten ikke på ryggen eller i panna. Jeg har hatt dette problemet så lenge jeg kan huske egentlig, men nå synes jeg det er så plagsomt at jeg må gjøre noe. Dessuten er det jævlig flaut. Er det noe enkelt som kan gjøres, eller bør jeg operere bort kjertlene i armhulene?

Mann, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette har vi svart på en del ganger før og derfor klipper jeg inn et tidligere svar til deg, til en person som var mest plaget når han stod foran forsamlinger:

"Det er noen mennesker som svetter mer enn andre, og det behøver ikke å ha sammenheng med stress eller nervøsitet. Imidlertid er det ofte en komponent av forventningsstress med i bildet; du forventer at du kommer til å svette, og selv om du ikke ønsker det så svetter du delvis fordi du har en "forventningsangst" knyttet til situasjonen.

Vi har omtalt slike svetteproblemer flere ganger tidligere her i Lommelegen, og jeg anbefaler at du leser disse linkene:
http://www.lommelegen.no/art/art2578.asp
http://www.lommelegen.no/art/art1698.asp

Svetting er et stort problem for mange, både kosmetisk, sosialt og med tanke på lukt slik du beskriver.

Svetting kan være et symptom på andre sykdommer i kroppen og behøver ikke nødvendigvis være et isolert "hudsymptom", dette må legen din avklare. Høyt stoffskifte og enkelte systemsykdommer kan gi økt svettetendens. Sukkersyke, enkelte lymfomer og tilstander med forstyrrelser i kortison og adrenalinstoffskiftet kan gi slike plager.

Man snakker gjerne om svetting i fotsåler, håndflater og armhuler samt i skrittet. Slike symptomer utløses oftest av stress og følelser, og kan i noen tilfeller være knyttet til angstproblematikk.

Svette i armhulene bør fjernes med såpe og vann, evt antiseptiske midler, og noen ganger kan det være en fordel å fjerne hårene her. Parfyme og deodorant kan i en del tilfeller maskere lukten.

I armhulene kan svettingen reduseres ved bruk av 20% aluminiumklorid hexahydrat i alkohol på tørr hud. Luktende fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat - fotbad eller antiseptisk vask.

I noen tilfeller har man hatt god effekt av å injisere botulinumtoksin i armhulene, men behandlingen er kostbar.

Botulinumtoksin i fortynnede doser kan sprøytes inn i et aktuelt hudområde for å dempe svettingen. Middelet blokkerer aktiviteten i svettekjertler, og virker lokalt i huden.

Virkningen inntrer etter en halv til en uke, og varer i et halvt til ett år, men virkning og lengden av denne varierer fra person til person.

Det er enkelte rapporter om at noen blir kvitt svetten permanent på denne måten, men jeg har ikke sett dokumentasjon på dette enda, imidlertid kan man ta flere behandlinger.

Behandlingen er skånsom og ganske enkel, og du kan begynne å jobbe umiddelbart etterpå. Det aktuelle hudområdet injiseres overflatisk med botox, etter at det er satt lokalbedøvelse, det hele varer under en time.

Medisinen kan man søke om å få refundert av trygdekontoret under paragraf 5.22. Prisen på behandlingen ligger vanligvis mellom 3-5000 kroner, avhengig av hvor stort område som skal behandles.

Kirurgisk behandling av slike plager kan du lese om i linkene over.

Jeg synes legen din skal ta dette problemet ditt alvorlig og utrede deg for en evt grunnsykdom og videre undersøke hva som er best egnet behandling for deg - det finnes altså en del alternativer som kan forsøkes."