Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mørke flekker under armene

Spørsmål

Har siden juni fått mer og mer mørke flekker under armene. Jeg har tenkt at det må være pigmentflekker, siden jeg er gravid mtp hormoner. Men nå er det kommet en del Blå flekker både i armhulene og i nakken min.. Disse blå flekkene smitter også av på håndkle eller når jeg bruker klut i dusjen! Klut/håndkle blir helt blått, men flekkene i huden blir ikke borte! Jeg ble testet for syfilis i graviditetsuke 12, da dette er standard for alle gravide - og den prøven var negativ. Nevner det da det eneste jeg får opp i google er syfilis... Hvis det er av betydning bruker jeg kun deo og dusjprodukter uten parfyme og parabener, og jeg har brukt samme type i flere år uten problem. Flekkene klør ikke.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Symptomene du beskriver er ikke noen typiske for syfilis, og det er jo også sjekket på blodprøver. Det er noen muligheter man tenker på ved mørke flekker under armene, som også kan være assosiert med graviditet.

1. Acanthosis nigricans. Det er en relativt vanlig tilstand med misfarging av huden under armhulene, noen ganger nakke eller lysker. Hormonelle årsaker som graviditet kan være en trigger. Forekomsten er også noe økt hos de med diabetes. Behov for behandling vurderes individuelt. Link:

https://www.dermnetnz.org/topics/acanthosis-nigricans/

2. Erythrasma er en ufarlig bakterieinfeksjon i armhulene. Her blir huden brunlig misfarget, og det kan være assosiert med noe lukt og svette. Diagnose stilles ved et UV lys man tar mot huden (woods lampe). Behandles enkelt med antiseptiske midler eller antibiotika. Link:

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-erythrasma.html

3. Det finnes noen sjeldne andre hudtilstander som kan likne, men de er ikke vanlige (og heller ikke farlige).

Hva bør du gjøre?
La legen din se på huden din. Få årsaken avklart i første omgang, så kan man legge en plan for behandling. Håper svaret var litt bakgrunnsinformasjon til hjelp!