Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mor ligger på sykehjem i Uruguay med vonde sår på foten, og får ikke hjelp.

Spørsmål

Det gjelder min mamma, 86 år gammel. Hun bor i et privat sykehjem i Uruguay, med demens og hennes tilstand er kritisk. Hun kan ikke kommunisere. Fikk bilder av såret hennes, jeg kan bare identifisere hvor dårlig omsorg/pleie og hvor mye smerter hun opplever akkurat nå. Doktoren som eier klinikken tar ikke hensyn til smerteintensitet. Hun får kun paracetamol 500 mg. Jeg ønsker en Second Opinion fra en doktor her i Norge. Med vennlig hilsen

Svar

Hei.


Det ser ut fra bildene som at hennes sår er på trykkutsatte steder, dvs føtter og baken, som ligger mot underlaget store deler av tiden. Det gir nedsatt blodforsyning, og en kan utvikle stygge sår. Noe av behandlingen da, er å avlaste området hvor der er sår, slik at det ikke blir konstant trykk fra underlaget. Det kan en gjøre med puter og andre remedier, relativt enkelt.  Sårene på føttene kan også skyldes generelt nedsatt blodforsyning via arteriene, det er ikke uvanlig hos så gamle mennesker. Det at noen av sårene er på siden av foten, og ikke på hælen, kan kanskje tale mer i retning av slike årsaker, altså generelt nedsatt arteriell blodforsyning. Da er det viktig med tilstrekkelig væske, men generelt er slike sår vanskelige å behandle. Sår kan også bli infiserte, da blir det en økende rød sone rundt sårene, evt væsking og puss. Da hender det at man må bruke antibiotikatabletter. Forøvrig er omhyggelig sårpleie etter alle kunstens regler særdeles viktig, blant annet må dødt vev fjernes kirurgisk. Dette er et stort fagområde, og valg av behandling må skje individuelt i ethvert tilfelle. Behandlingen er også langvarig, og i de tilfeller hvor en ikke får sårene til å gro helt / kureres, så må en ihvertfall forhindre forverring, infeksjoner m.v.

Hun må også sjekkes for diabetes, for det kan gi spesielt stygge sår. Utseende av sårene på bildene du har vedlagt, gir en viss mistanke om diabetes også, og det er jo lett å få sjekket med en blodprøve.

Så skriver du at legen som driver klinikken "ikke tar hensyn til smerteintensiteten" og kun gir henne paracetamol. Med det forstår jeg at hun har smerter, på tross av paracetamol. Det er alltid mulig å dempe smerter, bare en velger sterke nok og riktige smertestillende medisiner. Så om legen / klinikken aktivt overser hennes smerter, og lar være å behandle dette på en optimal måte, så er dette under enhver kritikk og etisk uholdbart, siden det faktisk alltid går an å behandle smerter. Dette bør du ta opp med legen / klinikken, om du har mulighet til det. Jeg håper at du og din mor kan få nytte av informasjonen her, og ønsker lykke til.