Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisiner mot normalt mannlig hårtap?

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 18 år,som lurer på en ting,morfaren min mistet hår i 20 årene .kan jeg også gjøre det da?har hørt at det er menn på morsiden men det er ingen andre menn på mor siden som har mistet håret da.er det nå medisin eller nå man kan ta får at man ikke mister håret tidlig?hilsen meg.

Mann 18
Svar


Hei.

Mannlig hårtap er normalt, og det er en betydelig genetisk komponent i dette, dvs at en har økt sjanse for dette om nære mannlige slektninger har hatt (tidlig) hårtap. Det finnes medisiner som kan brukes, men det er avgjort ikke noe som en skal anbefale uten videre.  Det er mange grunner til det: Velger en å begynne med slike medisiner, virker det kun i de årene man bruker det, og når en slutter å bruke det, kommer hårtapet tilbake. Det er med andre ord ingen varig virkning, kun en utsettelse. Og så er det det rent prinsipielle: Skal en virkelig bruke medisiner (som også kan ha bivirkninger) når man ikke er syk? Jeg tenker som lege, at så lenge en er frisk, skal en ikke bruke medisiner, og være veldig glad for at en slipper medisiner. Det kan komme tider da en blir syk, og må bruke medisiner, og derfor er det et godt valg å nyte dagene som frisk og medisinfri, så lenge en har den muligheten. Og enda en ting: Mannlig hårtap er fullstendig normalt. Det er slik (en stor del av) vi menn faktisk ser ut, og er meningen at vi skal se ut. På linje med at kvinner har hofter og bryster, pudler har krøllete pels, og kameler har pukler. Mannlig type hårtap viser at du er mann, og det viser at du har testoteron i kroppen. 

Å bekymre seg over mannlig hårtap er derfor å lage et problem ut av noe som ikke er et problem, og hvis en i tillegg velger å kjempe mot dette, f.eks. ved bruk av medisiner, har en valgt en kamp som en ikke kan vinne. En bedre løsning er derfor å velge vekk dette ikke-problemet, ved å ikke definere det som noe uønsket eller noe som skal "behandles vekk". 

En god løsning om man har mannlig type hårtap, er å velge frisyrer som passer til hårfestet, f.eks. svært korte. Det kan være veldig stilig, i motsetning til det å forsøke å skjule hårtap, noe som ikke blir ansett som særlig kult eller attraktivt, ikke minst blant den kvinnlige halvdelen av befolkningen. 

Skal en velge noe, f.eks. bruk av medisiner, er det også viktig å se fordeler opp mot ulemper. Ulempene med slike preparater er bivirkninger. For medisinen Finasterid er det ikke uvanlig med nedsatt seksuallyst, ereksjonsproblemer, mindre volum ved ejakuasjon, forstørrede bryster. Det vil vel de fleste menn tenke er en for høy pris å betale for å utsette normalt hårtap. Og for preparatet minoxidl / Recrea Forte, som brukes lokalt i hodebunnen, vil en kunne få tørr og irritert hodebunn og flass.

Det viktigste argumentet er imidlertid slik jeg ser det, om du virkelig vil ta opp kampen mot noe som en aldeles normalt, og som ikke anses som skjemmende eller mindre mannlig av noen andre enn den det selv gjelder, -om man selv velger å se på det som et  problem. Så tenk deg nøye gjennom før du tar avgjørelser her, for her kan du selv velge om du vil se på dette som et problem eller ikke.  Lykke til med gode valg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-