Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisiner, kosttilskudd og blåmerker

Spørsmål

Hei Jeg er dame på snart 83 år. Går på Cosar Zanidip og Albyl E 75.Er frisk og oppegående. trener på Sats og tar masse kosttilskudd, bl a. mye omega 3. Mitt problem, blir verre og verre, er blåmerker på armer og legger.Venstre arm og høyre legg er verst. Jeg lurer jo på om kosttilskuddene i forbindelse med medisinene kan være medskyldig.Det er lenge siden jeg tok blodtrykket. Ingen har hittil kunnet gi svar bare at det er noe alle gamle får, men det er svært lite tilfredsstilloende.

Håper på et brukbart svar.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner du er en sprek dame på 83 som nå har fått tendens til å utvikle blåmerker i huden. Det er mest uttalt på armene og leggene. Utifra beskrivelsen din høres dette ut som hva vi kaller ”ekkymoser”. Det er en overfladisk hudblødning som skyldes ”lekkasje” av blod ut i huden. Slike ekkymoser er veldig vanlig. De viktigste risikofaktorene er:

1. Tynnere hud og stivere blodkar med økende alder
2. Bruk av visse medisiner: Albyl-E som du tar er en av de vanligste årsakene. Dette er et blodfortynnende medikament, som gjør at man lettere får blåmerker i huden. Andre medisiner som kan være medvirkende er marevan, kortisontabletter og betennelsesdempende medisiner (NSAIDS) som ibux og voltaren. En skulle ikke forvente at cozaar eller zanidip gir blåmerker i huden.
3. Bruk av kortisonkrem
4. Små traumer og slag på huden kan med risikofaktorene over gi et blåmerke som tar lang tid før det forsvinner.
5. Mer sjeldent kan blåmerker være assosiert med visse blodsykdommer, leversykdommer eller visse hudsykdommer.

Så hva bør du gjøre?
Jeg får jo ikke sett deg, men legen din vil kunne bekrefte om merkene ser ut som såkalte ekkymoser. Hvis så kan det være lurt for ordens skyld å få tatt en generell blodstatus som inkluderer blodplatene. Hvis det er lenge siden du har sjekket blodtrykket kan dette gjøres på samme tid.

Hva gjelder kosttilskudd er dette et vanskelig spørsmål. Problemet med kosttilskudd er at det er mangelfull kunnskap om interaksjoner mellom legemidler og naturmidler. Kosttilskudd inneholder noen ganger også innholdsstoffer av ukjent type. Eksempelvis er det vist at høye doser Omega-3 kan gi en lett økt blødningstendens sammen med Albyl-E. Jeg vil tilråde deg å ta med kosttilskudd du tar til din lege for en gjennomgang. Ved mistanke om en interaksjon bør man ha lav terskel for å slutte med tilskuddet.

Håper svaret var til nytte!