Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mannlig hårtap: Behandling eller ikke?

Spørsmål

Hei. De siste 4 årene har jeg stadig mistet mer hår og vikene har økt. Naturlig har jeg alltid hatt noe viker, men både meg og frisøren har spesielt det siste året sett det går den kjedelige veien. Jeg ønsker å være litt føre det blir alt for ille og har lest mye rundt minoxidil og finasterid. Slik jeg har forstått er det ikke lenger så mye farlige bivirkninger rundt finasterid? Er det bare for meg å gå til min fastlege også skriver han ut dette for meg, eller er det noe han må gjøre nøye undersøkelser på før jeg eventuelt starter? Jeg ser på finasterid som en bedre løsning enn minoxidil da det er enklere å ta noe i tabelettform sammenlignet med denne sprøyting av minoxidil. Man kan også ta begge samtidig har jeg forstått. Gi meg gjerne noen råd og tips for hva jeg bør gjøre i denne situasjonen.

Mann 27
Svar

Hei.


Mannlig hårtap er normalt, og ikke noe som kan "behandles vekk", og det er en del av det å være mann. Spørsmålet som er viktigere enn hvilken medisin du evt skal bruke, er derfor om du virkelig ønsker å ta opp kampen mot noe du uansett ikke kan vinne, og som er normalt. Da har du jo isåfall definert deg et "problem" som ikke er et problem om ikke du selv bestemmer deg for å se på det som et problem. Hårtapet kan i beste fall stanses eller begrenses med medisiner, men du må da også være klar over at det fungerer bare så lenge du tar medisin daglig, så med andre ord skal du ta stilling til om du virkelig -som en frisk mann- ønsker å "bli pasient" og bruke fast medisin daglig, med muligheter for bivirkninger.


Her er en god artikkel om mannlig hårtap som jeg anbefaler deg å lese:


https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/derfor-mister-menn-haret/69029917


Fra denne artikkelen siterer jeg vår hudlege Kjetil Guldbakke:

"De mest brukte medisinene i slike hårbehandlinger er:

  • Recrea (Minoxidil) - en oppløsning som påføres hodebunnen
  • Propecia (Finasteride) - tabletter som må tas daglig. Mest brukt for mannlig håravfall. 

– Tidlig behandling ved bruk av Minoxidil- eller Finasteride-preparater har vist seg å begrense hårtapet. I noen tilfeller kan hårtapet også reverseres, men dette med kontinuerlig behandling, råder Lønning. 

Det vil imidlertid ta flere måneder før man ser en effekt av behandlingene. 

– Man må behandles på permanent basis for at hårtapet ikke skal starte opp igjen, sier Guldbakke."


Tablettene kan skrives ut fra din fastlege, om du velger medisinering her. 


Men fordi jeg synes det er et langt viktigere råd å gi deg, det med å ta stilling til hvordan du vil tenke om dette, vil jeg anbefale deg å lese dette tidligere svaret:

https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/allmennlege-aksepter-hartap--det-er-mandig/69029908


Jeg håper det kan gi deg input til å ta riktige valg her, om du vil begynne med medisiner mot noe som ikke er sykdom. Som lege mener jeg at det alltid er riktigst å velge ikke-medisiner, fremfor medisiner, med mindre virkelig er syk og må ha medisiner for å kurere en sykdom. Dette blant annet pga bivirkningsmuligheter, og fordi det rent prinsipielt er mye bedre å ikke bruke medisiner enn å bruke medisiner.


Bivirkninger av tablettene: (fra preparatomtalen i Felleskatalogen.no)

"Vanligst er impotens og redusert libido. Disse forekommer tidlig i behandlingen og avtar ved fortsatt behandling hos de fleste. Vanlige (≥1/100 til <1/10): Kjønnsorganer/bryst: Impotens. Psykiske: Redusert libido. Undersøkelser: Redusert ejakulasjonsvolum. Mindre vanlige (≥1/1000 til <1/100): Kjønnsorganer/bryst: Ejakulasjonsforstyrrelser, ømme og forstørrede bryst. Ukjent: Hjerte/kar: Hjertebank. Hud: Redusert ansikts- og kroppshårvekst, økt hodehårvekst. Immunsystemet: Hypersensitivitetsreaksjoner, slik som utslett, kløe, urticaria, angioødem, inkl. hevelse i lepper, tunge, hals og ansikt. Kjønnsorganer/bryst: Smerter i testiklene, erektil dysfunksjon som vedvarer etter seponering, mannlig infertilitet og/eller dårlig sædkvalitet (forbedring av sædkvalitet er sett etter seponering), brystkreft. Lever/galle: Økning av leverenzymer. Psykiske: Depresjon. Laboratorieverdier: Redusert PSA-nivå"


Håper at jeg med dette har gitt deg balansert og grei info om dette temaet, og ønsker deg lykke til med gode avgjørelser!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-