Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann (57) med fotvorter. Vil de forsvinne av seg selv?

Spørsmål

Hei, jeg er plaget av fotvorter, det blir stadig flere under den ene foten. Det begynte for 6 år siden. Jeg er 57 år. Det plager meg ikke noe når jeg går, men føles urent, på en måte. Vil de ikke gå bort av seg selv i min alder ? Den behandlingen jeg prøvde hjemme, "vortefri" en gang og gaffatape en lang periode, gav bare flere vorter. Fryse penn fra apoteket tok dem bort en periode. Hudlegen mener at det er vanskelig å behandle fotvorter hos de over 50 år, og ville ikke gjøre det. I mellomtiden har jeg fjernet et malignt melanom på foten som satt rett under ankel knoken. Den var 0,5 mm tykk. Det var tidlig i 2017. Lurer på om behandling av vortene med feks frysing, eller andre remedier vil kunne forstyrre / vekke evt. gjenværende melanom - celler i foten, som feks er i dvale. Det er sikkert et dumt spørsmål, men må sikkert jobbe litt for å få behandlet disse vortene, om det lar seg gjøre. Hilsen en som gjerne vil gå i sandaler.

Kvinne 57
Svar

Hei! Det er mange som er plaget med vorter, spesielt barn og unge. Hos de fleste vil vortene forsvinne av seg selv i løpet av noen måneder og inntil to år, men hos noen kan vortene vedvare i mange år. Jo eldre man er, desto større er risiko for at en vorte vil vedvare i mange år.  Det finnes ingen god kurativ behandling for fotvorter. Det eksisterer mange produkter på markedet basert på ulike syrer som gir lokal huddestruksjon. Egenbehandling med slike midler kan forsøkes, men tar tid. Av de midlene som du kan kjøpe på apoteket og bruke selv, er "Vortefri" med maursyre en av de mest skånsomme samtidig som den er relativt effektiv. Hovedproblemet med vortefri er at det er nødvendig med 5-15 behandinger en gang pr uke i 1-4 måneder før vortene er borte. Det er også en klassisk feil å avslutte behandlingen for tidlig. Det kan være nødvendig å fortsette å behandle i 3-4 uker til selv om vorten ikke lenger er synlig. Behandling med frysing er kanskje mer effektivt, men frysepenn fra apoteket er vanligvis ikke tilstrekkelig for å fjerne fotvorter hos voksne. Fastlegen kan fryse vorten din i 10 til 30 sekunder ved å bruke flytende nitrogen.

Fotterapeut er autorisert helsepersonell med kompetanse innen forebygging, utredning og behandling av sykdommer og plager i føtter og negler. Fotterapeuten kan hjelpe deg med forebygging og behandling av fotvorter gjennom råd om korrekt skobruk, god fothygiene og stell av føttene dine. 

Det finnes et legemiddel, Canthacur (cantharidin), som må spesialimportertes og håndteres av lege. Det er et liniment som pensles på vorten og dekkes med tape. Behandlingen kan gjentas etter 2-3 uker. Det finnes også en krem som stimulerer immunforsvaret til å kvitte seg med vorten, Imiquimod, som påsmøres vorten en gang om dagen. Behandlingen er reseptbelagt og skal brukes i to til seks uker.

Det finnes også en cellegift (bleomycin) som kan brukes til behandling av vorter. Bleomycin er et antibiotikum avledet av soppen Streptomyces verticillus, men brukes hovedsakelig som cellegift. Det forårsaker DNA-strissisjon (brudd i DNA-strengen), og forhindrer cellereplikasjon. Vanligvis må behandlingen gjentas flere ganger for ønsket effekt. Legen vil vanligvis skrape ned vorten før stoffet sprøytes inn. Denne behandlingen er sjelden førstevalget for fjerning av vorter, men kan være aktuelt i utvalgte tilfeller hvor andre metoder ikke har ført frem. 

>  Det plager meg ikke noe når jeg går, men føles urent, på en måte. 

Ja. Jeg skjønner følelsen. Vorter skyldes humant papillomavirus (HPV) og er smittsomt. Dersom du går barbent i svømmehaller og offentlige dusjer, kan du smitte andre. Du kan også smitte deg selv slik at du får flere vorter, enten på samme fot eller den andre foten.

>  Lurer på om behandling av vortene med feks frysing, eller andre remedier vil kunne forstyrre / vekke evt. gjenværende melanom - celler i foten, som feks er i dvale. 

Nei. Sannsynligvis har alle melanomceller blitt fjernet ved kirurgi. Lokalbehandling av vorter på foten kan ikke påvirke eventuelle gjenværende melanomceller. I teorien kan et malignt melanom behandles med frysing, men det er ikke anbefalt siden det er viktig å sende inn hudbiten med melanom til en patolog for undersøkelse i mikroskop.

>  Det er sikkert et dumt spørsmål, men må sikkert jobbe litt for å få behandlet disse vortene, om det lar seg gjøre. 

Ja. Det kan være slitsomt å behandle vorter som hele tiden kommer tilbake, men det er bedre å behandle noen uker lenger enn det du tror er nødvendig i stedet for at du får tilbakefall av nye vorter.

Se også:

https://www.lommelegen.no/hud/s%C3%A5r/artikkel/behandling-av-fotvorter/69022932

https://www.helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/vorter/

https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/vorter/

https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/hvordan-bli-kvitt-vorter-pa-hender-og-fotter/

https://drdropin.no/vorter

https://www.oslohudlegesenter.no/behandling-av-vorter-bid.html

https://www.legemiddelhandboka.no/T16.5.2.1/Vorter

https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-7328?source=relisdb

https://www.helsesmart.no/fjerne-vorte-utvekst/