Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lichen sclerosus

Spørsmål

Hei.
Jeg har Lichen sclerosus,og har nå bestemt meg for å prøve monalisa touch. Jeg smører nå to gng i uken med Dermovat,det jeg lurer på er om jeg må fortsette med dette når jeg har tatt laserbehandlingen?eller om monalisa touch holder sykdommen i sjakk. Eller er det noe annet jeg skal bruke å smøre med?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Den vanligste behandlingen for lichen sclerosus er Dermovat. Det er en kortison salve som kan brukes slik du gjør som vedlikehold over tid. En vil da vanligvis ha oppfølging hos en gynekolog eller hudlege.

2. Ser monalisa touch er en CO2 fraksjonert laser. Enkelt forklart brenner den bort en del av huden ved små hull (fraksjonering). Det brukes på mange ulike indikasjoner og tilstander. Jeg er ikke kjent med noen som tilbyr det for lichen sclerosus, men her er trolig ikke jeg helt oppdatert. Erfaringsgrunnlaget generelt hos spesialister vil i hvert fall være lav. Tatt et søk på publiserte og evidens baserte pågående studier. De få publiserte rapportene som er består av et lite antall pasienter. De kommenterer at noen enkeltpasienter har effekt, men kommenterer også at større studier er nødvendig. De fleste tilråder også vedlikeholdsbehandling med Dermovat i etterkant. En vil ikke forvente at “sykdommen” kureres på lang sikt. De fleste vil tilråde deg å vente med en slik behandling til man har bedre dokumentasjon og erfaringsgrunnlag.

Håper svaret var til hjelp!