Legen mener at kulene på nakken til vår sønn er fettkuler, men kan det være kreft?

Spørsmål

Hei, vi har en sønn på 3 år. Vi gikk til legen med han for ca. to uker siden fordi han hadde to små kuler i nakken på ca. 0,5 cm. Legen kjente raskt på disse og sa at dette helt utvilsomt var fettklumper og han hadde operert ut mange slike. Det var helt ufarlig. Jeg kjente på disse kulene igjen i dag og kjente også en tredje tilsvarende kul, men den lå litt lenger under øret. Kulene ligger ganske nærme hverandre. Er det helt normalt å ha flere slike fettklumper i nakken, og på samme sted? Vi tenker litt på dette og ønsker å være helt sikre. Vi synes imidlertid at det er vanskelig å gå tilbake nå når legen sa at han var så sikker. Men er det slik at evnt. kreft ville vist på en blodprøve? I så fall tenker vi at vi kan bestille ny time og spørre om han kan ta det for sikkerhets skyld. Eller er det noe annet vi kan/bør gjøre? Sønnen vår er ellers frisk og rask.

Mann 3

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Leger har betydelig erfaring og opplæring i det å vurdere kuler under huden med klinisk undersøkelse, dvs å kjenne på dem. Godartede kuler som f.eks. fettkuler er lett gjenkjennelige, og enhver lege har kjent utallige slike. Det er også slik at dersom man som lege er det aller minste i tvil om en kul er noe potensielt farlig, så vil en selvfølgelig heller fjerne ti kuler for mye, enn en for lite. Du har derfor i utgangspunktet svært stor grunn til å stole på legens vurdering her. Det er også ytterst vanlig å ha fettkuler og lymfeknuter på f.eks. hals og nakke.

Blodprøver er ingen godt egnet måte til å vurdere om kuler under huden er kreft eller ikke. Er man i tvil, eller om det finnes den ringeste mistanke om at en kul kan være ondartet, vil den korrekte undersøkelsen være å se på vevet i kulen i mikroskopi (histologi) etter å ha tatt ut kulen kirurgisk.

Jeg tenker at det dere kan og bør gjøre nå, er å følge med på kulene, dvs på ingen måte kjenne på dem hver dag, men innimellom Skulle de mot formodning vokse, bli flere og flere, så kan det være greit med en tur til legen påny. Og føler dere dere usikre, så er også et legebesøk til noe som ofte er det mest effektive for å dempe bekymringer. Legen vil garantert forstå at dere naturligvis ønsker å være 100% sikker på at deres barn ikke har noen sykdom, så om dere føler for å få en slik bekreftelse fra legen, så gjør bare det.

Håper det var greit svar og greie råd. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-