Langvarig kløe, hva kan det skyldes?

Spørsmål

Mann 36. Tidligere frisk, bruker ingen medisiner. Noe lavt overordent testosteron. ca 15. Ikke noe bakenforliggende sykdom ifølge urolog. Arvelige sykdommer i familie er skjoldbrukskjertel. Far og han søsken har fjernet halve. Målte hormoner, ingen utslag. Desember 2018 fikk jeg kløe på avgrenset område høyre overarm. Ca 1 uke, så begynte jeg å klø andre på avgrensede plasser på armer og bein. Ingen utslett, og ingen "vabler" etter kløe. var hos fastlege, han trodde kanskje det var sola. Vedvarte ca 3 mnd. (Klødde meg til blods). Nå har kløen vendt tilbake. Jeg klør på ankler og fot-rist, begge bein. Bak på knehase, begge bein, triceps mot armhule begge armer og sentralt på nedre del av abdomen under navlen. Prikkende/stikkende /kløende fornemmelse, ikke kraftig, men når jeg begynner å klø, er det så befriende at jeg kan klø med til blods. Det merkelig er at det er sidelikt. samme plass på hver sitt bein eller arm. Ingen andre symptomer, ikke gul i hud eller øyne. Hva kan dette være? Det går garantert over, så jeg vil helst drøye fastlegebesøk.

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Kløe kan ha en ualminnelig lang rekke årsaker. Både systemiske sykdommer (Generelle sykdommer i kroppen) og hudsykdommer kan gi kløe, og allergier og fysisk/kjemiske årsaker er også mulig. Skabb er en annen mulighet, det kan gi en aldeles intens kløe.

Dette er noe en almenlege eller hudlege kan kartlegge systematisk ved hjelp av grundig samtale og undersøkelser av hud og evt utslett, evt blodprøver, for å finne konkret svar på. 

Det er dessverre ikke mulig for meg å gi deg noe konkret svar på hvorfor du klør, basert på kun den informasjonen som fremkommer i din henvendelse til oss. Men det er avgjort en mulighet for at din lege vil kunne finne ut av dette, om du ønsket det. Jeg ser imidlertid at du er sikker på at dette går over, og det kan vi jo håpe, men jeg vet samtidig ikke hvordan du kan være sikker på dette, når du ikke vet hva det er. Da ville jeg heller tenkt at det kan være greit å se an en stund, kanskje forsøke kløestillende salve Eurax, og så hvis det ikke viser noen tendens til å avta, eller om det blir verre eller du utvikler noe utslett, så kan du heller oppsøke lege for å finne ut av dette. 

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.