Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser etter graviditet og amming

Spørsmål

Hei. Jeg har aldri tidligere hatt problemer med kviser. Nå etter mitt andre barn sliter jeg med jevnlige kviseutbrudd på begge sider av haken og på ryggen(hvor jeg aldri har hatt en eneste kvise før) Jeg fikk satt inn en hormonspiral 3 mnd etter fødsel. Dette gikk fint helt til jeg sluttet og amme. Når jeg da fikk tilbake menstruasjonen kom kviseprobleme spesielt rundt eggløsning. Jeg tok bort spiralen for 2 mnd siden pga jeg tenkte at det var den som gav hudproblemene, men det er fortsatt på samme måte. Jeg vil absolutt ikke si at jeg har et stort kviseproblem, men det plager meg veldig fordet!! Kvisene kommer rundt eggløsning og varer over en ukestid før det roer seg. Mine spørsmål til deg: 1. Hva er årsaken til at jeg nå i voksen alder plutselig får kviser? Er det logisk at det vil gå bort av seg selv etter hvert? 2. Hva kan jeg gjøre med dette? Er nesten så jeg vurderer å begynne med p piller siden det stabiliserer hormonene, men samtidig er ikke det noe jeg ønsker pga risiko for blodpropp/kreft. Hva tenker du om det? 3. Hva anbefaler du?

Kvinne 28
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Det er ikke sjelden vi ser at akne problemer kan oppstå i voksen alder. Graviditet samt bytte av prevensjon kan være utløsende faktorer. Hos kvinner snakker vi ofte om U-sone (hake og hals), i motsetning til T-sone i tenårene. Av rutine ville jeg anbefalt å ta hormonprøver, som kan gjøres hos fastlegen. En klarer sjelden å gi klarere svar om årsak, og med sikkerhet hvordan det utvilker seg etter ammingen videre. Her blir fokus å behandles det, så du får det vekk. Dette er et relativt vanlig problem det finnes god behandling mot. 


2. Det finnes en lang rekke behandlinger uten at man må starte igjen med en P-pille. Når man behandler akne er det "mange veier" man kan gå i behandlingen, og dette må vurderes sammen med deg og legen din. Visse P-piller kan være til hjelp mot uren hud, men en veier her risikoer slik som blodpropp, opp mot nytteverdien av behandlingen. Generelt kan man dele behandlingen inn i 4 deler. 


A: Det finnes en lang rekke kremer mot kviser. De på resept er mer effektive enn hva du får kjøpt uten. Hos mange vil riktig lokalbehandling være tilstrekkelig for å få bukt med plagene. 


B: Ikke sjelden gir man en kort kur med tetracyclin tabletter. Det er en type antibiotika som også virker betennelsesdempende. Det kan være et alternativ i ditt tilfelle. 


C: P-pille som nevnt før kan vurderes. 


D: Isotretinoin er en tablettkur som har høyest sannsynlighet å kurere akne plagene. Det er ofte ikke her man begynner, men et alternativ hvis man ikke kommer til mål med andre behandlinger. En må også ha sikker prevensjon under denne behandlingen. Du kan lese mer om behandling av akne på linken under. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-akne---kviser.html


Så hva bør du gjøre?

Tilråder du tar en sjekk hos fastlegen eller en hudlege. En kan da sammen sette opp en plan for behandlingen videre. Håper svaret var til hjelp!